TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2014-08-06 22:30:20
Radiotjänst: Internet hotar Public Service-finansieringen
Minst 40 miljoner kronor kommer Radiotjänst att betala tillbaka till kunder efter Högsta Förvaltningsdomstolens beslut tidigare i sommar. Men på sikt hotar internetsändningar det ekonomiska underlaget för Public Service, menar Radiotjänst.

Ca 40.000 hushåll har anmält att de inte har en TV-mottagare enligt Högsta Förvaltningsdomstolens riktlinjegivande definition av vad en TV-mottagare är. Den domen kom tidigare i sommar.
Det innebär att Radiotjänst, som har att hålla sig till domen, tvingas att betala tillbaka ca 40 miljoner kronor till de f.d. avgiftsskyldiga.

Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst säger till SVT att summan är en rimlig uppskattning av att det var ungefär 100.000 som påfördes avgift från det att SVT lade ut sina direktsändningar på svtplay.se, och tills att Förvaltningsdomstolens dom kom.

Totalt drar Radiotjänst in 7.4 miljarder kronor årligen som sedan via Riksgälden fördelas upp på Public Service-bolagen.

Men eftersom fler överger den klassiska TV-apparaten och börjar titta på TV via internet, så hotar det nuvarande systemet på lång sikt det ekonomiska underlaget för Public Service-bolagen.

- Det kommer att behövas någon form av justering, antingen i lag eller i finansieringssystemet för att klara det här på lång sikt, säger Johan Gernandt till SVT.


Tidigare nyhet:
http://www.onair.nu/news/visa.asp?ID=2657
Extern Länk:
http://www.radiotjanst.se

Publicerad av: Redaktionen
Dela Nyheten

Kommentera nyheten