TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2014-03-28 20:16:08
Politisk reklam het potatis i Radio 88
Huruvida politisk reklam ska sändas eller inte har varit en diskussionsfråga under alla år som radioreklam har varit tillåtet. Radio 88 i Partille har nu fått kritik efter att bara Sverigedemokraternas reklam rullar i kanalen.

Diskussionerna kring reklam för politiska partier eller inte har varit stor under alla valår som reklam i radio har varit tillåtet. Ja, även kring politisk reklam i TV har det stormat.
De som är emot politisk reklam hävdar att man endast bör tillåta radioreklam för produkter och tjänster, inte politiska idéer. Det har även hörts röster för att bara partier som överensstämmer ideologiskt med ens egna åsikter, bör tillåtas.

Efter ett styrelsemöte i Radio 88 i höstas inför det rådande "supervalåret" beslöt man att släppa in partier som kandiderar till EU- och riksdagsvalen, som annonsörer. Som skäl angav man att stationen, som sänder på närradiofrekvens, behöver pengarna.

För att annonsera möjligheten tog man därefter kontakt med partierna och erbjöd dem annonsplats i etern. Det som har hänt nu är att endast Sverigedemokraterna visat intresse.
Detta har fått motståndare till partiet att protestera mot stationen. Några kommentarer:
"Ni sålde eran själ för pengar."
"Det är som om ni skulle göra reklam för Hitler, skulle ni göra det om han betalade tillräckligt med pengar?"

Radio 88 svarar:
"Bedömningen om reklamen kan sändas eller inte, gör vi alltså utifrån lagar och bestämmelser som då sätter ribban. Sen lyssnar vi hur kvaliteten på innehållet i reklamspoten är, dvs om det finns ev frågetecken som t.ex. kränkande, rasistiska eller moraliska betänkligheter m.m. som skullekunna hindra den att sändas. Detta bildar ramverket för sändande av reklamspotar."

Man skriver också att man måste lita på det som partierna säger att de står för idag och inte fastna i deras ev historia. De jämför med elektronikföretag som säljer Siemens och Krupps produkter, då de företagen byggdes upp under Nazityskland.

Avslutningsvis säger man till lyssnarna: "Det är NI som bestämmer vilka som får ER röst eller vilka företag som får ERA pengar. Vi [...] är beroende av annonsörer som håller sig på rätt sida lagen. Vad de säljer eller propagerar för har vi inga åsikter om så länge de inte faller utanför de ramar som vi ställt upp!"

Sänder du på en närradiostation som tillåter politisk reklam? Hur har ni resonerat? Hur vill du som lyssnare att din favoritradiostation ska hantera frågan? Diskutera gärna på vår Facebook-sida.
Extern Länk:
http://www.radio88.nu

Publicerad av: Redaktionen
Dela Nyheten

Kommentera nyheten