TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2014-03-27 14:05:26
Skoldator licenspliktig, men kostnad kan krävas av kommunen
En familj i Alingsås måste betala Radio- och TV-avgift för sina barns skoldatorer. Men kostnaden skulle kunna krävas åter av kommunen, säger Skolverket.

En mamma i Alingsås har varken TV eller dator, men ska ändå betala TV-avgift. Det är hennes barn som har fått datorer från skolan samt internetuppkoppling för att användas i undervisningen. Det gör att familjen måste betala Radio- och TV-avgift, rapporterade GT härom dan.

Ärendet har prövats av Förvaltningsrätten i Luleå som går på Radiotjänsts linje - eftersom familjen har tillgång till dator i hemmet så uppkommer ett krav på avgift.

Utbildningen ska vara avgiftsfri

Det råder skolplikt i Sverige för grundskoleelever. Men det gör också att undervisningen ska vara avgiftsfri.

- Det är upp till skolan att avgöra om datorerna är ett krav för att eleverna ska kunna hänga med i undervisningen. Skolan KAN lägga upp undervisningen på det sättet. Om det är så, skulle familjen kunna kräva Radio- och TV-avgiften av kommunen. säger Ulrika Lindmark vid Skolverket till Onair.

Mindre kostnader, såsom inträden på skolutflykter och liknande, kan föräldrarna behöva betala. Men avgiften till Radiotjänst, som för 2014 är 2076 kr, är tveksam om den kan anses som liten.

Men innan alla föräldrar skickar in Radiotjänstavierna till sin kommun, ska det sägas att det endast gäller om kostnaden är en direkt följd av barnens skolgång, och att man saknar mobiltelefon, surfplatta, laptop, TV eller video i hemmet.

Tidigare har Förvaltningsrätten slagit fast att innehav av någon av dessa saker, där en arbetsgivare äger dem, är avgiftspliktigt för en privatperson trots att man själv inte äger något av dem.

Tidigare nyhet:
http://www.onair.nu/news/visa.asp?ID=2538

Publicerad av: Redaktionen
Dela Nyheten

Kommentera nyheten