TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2014-03-17 21:58:04
Friande och fällande
Idag meddelade Granskningsnämnden vid Myndigheten för Radio och TV att man friar Tankesmedjan i SR P3, fäller P4 Skaraborg och Sörmland samt friar Morgonekot i P1.

Många beslut från myndigheten alltså.

Tankesmedjan i P3 är ett satirprogram. 126 personer anmälde ett program den 21 november förra året, som handlade om att staten inte längre subventionerar insulinpumpar till personer med diabetes.
Anmälarna ansåg att inslaget var kränkande mot diabetiker.
Nämnden visade förståelse för att programledaren raljerade och uttryckte smaklösa och stötande formuleringar. Däremot ansåg man inte att inslaget var kränkande, och friade inslaget.

I programmet P4 Direkt i SR P4 Skaraborg den 8 november förra året intervjuades en pastor vid Hillsong Church. Pastorn fick frågor om hans inställning till homoäktenskap och abort. Reportern gjorde samtidigt en intervju med en annan person och gjorde där en alltför långtgående tolkning av pastorns uttalanden, och pastorn beskrevs med åsikter som han inte hade gett uttryck för. Därför var reporterns tolkning alltför partiskt och osakligt och inslaget fälls därmed.

Osakliga var också de lokala nyheterna i SR P4 Sörmland den 6/12, anser nämnden. Nyhetsuppläsaren sade att en "församlingsordförande satt med och beslutade om ersättning till sig själv", vilket den omtalade ansåg var vilseledande och kränkande, då han inte gavs tillfälle att bemöta kritiken i sändningen.

I Morgonekot i P1 den 8 oktober förra året diskuterades norska partiet Fremskrittspartiet. En anmälare ansåg att partiet kallades "högerpopulistiskt" av reportern, något som anmälaren fick bekräftat när denne kontaktade redaktionen. Enligt Ekoredaktionen har man gemensamt slagit fast att partiet ska kallas för "högerpopulistiskt".

SR hänvisar i sitt genmälde till både Nationalencyklopedien, statsvetare, historiker och sociologer, som använder begreppet om partiet.

Mot bakgrund av SR:s yttrande har Granskningsnämnden inte funnit skäl att fälla programmet för osaklighet.

Samtliga beslut kan laddas ner i PDF-format via Granskningsnämndens sökmotor nedan.
Extern Länk:
http://www.radioochtv.se/Sok-arende/Granskning/

Publicerad av: Redaktionen
Dela Nyheten

Kommentera nyheten