TIPSA REDAKTIONEN: nyhe[email protected]
Publicerad: 2014-02-21 01:06:11
10 år som radiovärldsarv
Den 2 juli i år är det 10 år sedan långvågsstationen Grimeton upptogs som världsarv på UNESCOs världsarvslista. Det ska uppmärksammas, säger radiostationen. Samtidigt söker man radioamatörer som ska bemanna en sändningsstudio i sommar.

Långvågsstationen Grimeton är den enda bevarade av ett nätverk av långvågsstationer konstruerade av svenskamerikanen Ernst Alexandersson, och finns beläget på slätten öster om Varberg i Halland. Syftet var att säkra svenska kommunikationer mot utlandet, främst USA, i händelse av krig. Under första världskriget var kommunikationsproblem en stor säkerhetsbrist för Sverige, och under det andra världskriget spelade stationen en stor stragegisk roll för svenskarna.

Den 2 juli 2004 upptogs anläggningen på UNESCOs världsarvslista, en lista med konstruktioner som respektive land är skyldiga att bevara för mänskligheten.

Radiostationen utlovar att 10-årsjubileumet ska uppmärksammas och att mer information om detta kommer.

Samtidigt är det 90 år sedan stationen togs i bruk, närmare bestämt den 1 december 1924. Idag finns en mängd radiosändare på slätten runt Grimeton, alltifrån sändare för sjöfarten, rundradio, Grimeton, m.m. Platsen fungerar alltså mycket bra för utsändning av radio i olika former.
Man har sedan tidigare byggt upp en amatörradiostudio i en av lokalerna från 1920-talet, och den vill man nu öppna upp för att allmänheten ska få insyn i vad begreppet radioamatör är och hur man gör.
Till detta söker man nu aktiva sändaramatörer som två och två ska bemanna studion och sända ifrån den en gång per vecka under sommaren. Man behöver också vara villig att svara på frågor från allmänheten om amatörradio, varför radio är en viktig och pålitlig kommunikationsform.

Ett informationsmöte kommer att hållas den 8 mars. Intresseanmälan vill man ha senast 28 februari till [email protected] eller telefon 0706-301690.
Mer information i bifogad PDF-fil.
Extern Länk:
http://www.grimetonradio.se/pdf/Upprop_SVG_VSA_2014.pdf

Publicerad av: Redaktionen
Dela Nyheten

Kommentera nyheten