TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2014-02-03 18:52:24
"Satsa mer på digitalradion, regeringen!"
Uppropet kommer från Sveriges Radios VD Cilla Benkö som är villig att satsa flera hundra miljoner kronor på digitalradion, om staten går in och satsar lika mycket till.

SR har sänt DAB-radio över de tre storstadsområdena sedan 1996. Men i praktiken har det varit vidareutsändningar av befintliga program, vilket har gjort att i princip bara teknikfreaks har köpt DAB-mottagare. Det misstaget ska inte upprepas nu, lovar Cilla Benkö.

Man kommer därför att satsa "flera hundra miljoner kronor" på att skapa extra attraktiva program som ska locka fler människor att köpa DAB-mottagare. Men för att hjälpa den kommersiella radion så att SR inte står ensam i digitalradiovärlden, så vill man att regeringen också går in och satsar minst lika mycket.

- För kommersiell radio är marksänd digitalradio livsviktig. Sveriges Radio har fyra FM-frekvenser. Visst kan vi leva vidare med dem, men om vi skulle ha analog marksänd radio i en värld som i övrigt är digital, då hamnar Sverige som nation på efterkälken, säger Cilla Benkö.

En del av de satsade pengarna kommer från besparningar inom organisationen. Minst 50 miljoner kronor per år de kommande åtta åren ska sparas fram till den planerade nedsläckningen av FM-sändarna 2022. Hur dessa besparningar ska falla ut, är i dagsläget inte känt.

Publicerad av: Redaktionen
Dela Nyheten

Kommentera nyheten