TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2013-10-25 10:47:51
"Orealistiskt sända radio via mobilt bredband"
Igår höll Teracom ett frukostseminarie, där man presenterade en rapport som visar att ersätta utsändningen av rundradio via FM-nätet med mobilt bredband är orealistiskt.

Rapporten är framtagen av företaget A-Focus, med utgångspunkt att man släcker ner FM-näten och inte ersätter det med DAB-sändningar utan låter marknaden ta hand om distribution med hjälp av webbradio via de mobila bredbandsnäten.

Göran Hedström, som är huvudförfattare till rapporten säger att de som propagerar för utsändning av rundradio via mobilt bredband inte kan ha räknat på det.

Det är framför allt tre orsaker till den slutsatsen.

Kapacitet - Dagens radiolyssnande via FM står för en större datamängd än all in- och utgående data i samtliga operatörers mobilnät 2012. Det gör att det kommer att krävas en enorm kapacitetshöjning i mobilnäten för att klara en sådan presumtiv anstormning av lyssnare.

Kostnader - Det skulle krävas 5 miljarder kronor för att återutsända radio via mobila bredbandsnät, jämfört med 100-200 miljoner kr för motsvarande kapacitet i marknätet. Denna kostnad måste bäras av antingen programbolagen eller lyssnarna, men ingen part skulle vara villig att ta en sådan kostnad, skriver Göran Hedström i rapporten.

Täckning - Sveriges Radio har krav i sitt avtal med staten på att nå ut till 99.8% av befolkningen. De mobila bredbandsnäten når i dagsläget inte ut till så många. Dessutom krävs abonnemang, registrering och betalning av löpande fakturor för att en tjänst som tidigare varit gratis.

Hela rapporten i sin helhet kan du läsa via länken nedan (PDF-dokument)
Extern Länk:
http://www.teracom.se/Documents/Radio/Whitepapers/Teracom%20White%20Paper%20131023.pdf

Publicerad av: Redaktionen
Dela Nyheten

Kommentera nyheten