TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2013-10-14 20:23:29
Friande granskningar
I två beslut som kom idag från Granskningsnämnden vid Myndigheten för radio och TV, frias två program i Sveriges Radio som sändes under första kvartalet i år.

Kropp & Själ, P1

Det första rör programmet Kropp & Själ i P1, från den 15/1. Programmet handlade om frivillig barnlöshet och anmälaren var kritisk mot ett uttalande av programledaren om att Sveriges befolkning hade minskat runt förra sekelskiftet. Påståendet saknade saklig grund i befolkningsstatistiken, menade anmälaren.
Sveriges Radio bemötte kritiken med statistik från Statistiska Centralbyrån, gällande påståendet.
Granskningnämnden gör bedömningen att uttalandet inte stred mot kravet på saklighet i Sveriges Radios sändningstillstånd, och friar alltså programmet.
Hela beslutet kan laddas ner här.

Verkligheten, P3

Det andra beslutet rör programmet Verkligheten i P3, sänt 21/3. Programmet handlade om en rappare från Borlänge som förföljer vargjägare i skogarna för att förstöra deras jakt och därmed rädda vargarna. Hans videos visar ihjälkörda vargar och ganska råa jaktbilder.
Programmet har anmälts av 17 personer som menade att rapparen fick framföra sina hat mot jägare på ett hotfullt sätt utan att han blev kritiskt bemött, samt att han uppmanade till brott på ett sätt som liknar hets mot folkgrupp.

Sveriges Radio menar att programmet överensstämmer med kravet på opartiskhet och bestämmelsen om mediets särskilda genomslagskraft. I påannonsen till programmet framgår att den gängse bilden av vargförsvarare är att de är "stockholmare och snälla", medan varghatarna "bor på landsbygden och är aggressiva", men att det finns andra synvinklar från landsbygdsbor.
Reporten frågar också frågor som "Varför är du så rå?" och "Kan du förstå att människor tar illa upp?", varför SR menar att rapparen inte fick stå oemotsagd i intervjun.

Granskningsnämnden gör bedömningen att de musikvideos som det berättades om i programmet var en del av hans konstnärliga uttryck, och att programmet i sig inte uppmanade till brott. Vidare anser nämnden inte att programmets utformning strider mot kravet på opartiskhet i Sveriges Radios sändningstillstånd.
Hela beslutet kan laddas ner här.

Extern Länk:
http://www.radioochtv.se

Publicerad av: Redaktionen
Dela Nyheten

Kommentera nyheten