TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2013-10-01 07:24:02
P1 och P4 frias
Ring P1 frias med kritik och P4 Extra frias. Det är utkomsten av två fall som Granskningsnämnden har avslutat den senaste tiden.


I Ring P1 förekom ett samtal angående oroligheterna i Husby. Samtalet ägde rum 23 maj i år. En anmälare ansåg att programledaren har tagit ställning för polisens agerande, och anmälde inslaget. Sveriges Radios bedömning var att programledarens roll är att polemisera och ifrågasätta de inringandes åsikter.
Granskningsnämnden bedömer att programledarens uttalande gick längre än vad som ryms i dennes roll, men att bristen inte var så allvarlig att det kunde bedömas som uttalanden i strid med SR:s krav på opartiskhet.

I P4 Extra den 18 mars i år besökte en teknikskribent P4 Extra och som rekommenderade ett antal appar till mobiltelefoner. En anmälare ansåg att inslaget var ett reklaminslag, då apparna presenterades med namn och pris.
Granskningsnämnden ansåg att inslaget var av underhållnings- och informationsintresse, och att det därför inte stred mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande av kommersiella intressen.


Granskningsnämnden är en del av Myndigheten för radio och TV, vars uppgift är att efterhandsgranska sända radio- och TV-program för att se att de inte strider mot de bestämmelser som är aktuella för respektive sändarorganisation. Nämnden granskar både på eget initiativ och efter anmälningar från företag, föreningar och privatpersoner.

Publicerad av: Redaktionen
Dela Nyheten

Kommentera nyheten