TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2013-06-03 17:17:21
Årets Medieorm 2013 till Metropol 93.8
Sveriges Radios kanal Metropol 93.8 som sänder över Stockholmsområdet har fått journalistikpriset Årets Medieorm 2013 för satsningen "Hur känns det?"

Årets Medieorm är ett journalistikpris som instiftades av Sveriges Radio 2011. Priset ska gå till en journalist, person ellerredaktion som arbetar föredömligt med att förnya och utveckla journalistiken. Priset förutom äran är 10.000 kr.

"Hur känns det?" som sänds i Metropol 93.8 är en satsning som kanalen har gjort för att uppmärksamma vad som händer när människor utsätts för slentrianrasism i vardagen. Unga Stockholmare med invandrarbakgrund har berättat om sina egna erfarenheter av vardagsrasism. Man har både arbetat med digitala medier i olika former, samt i etern.

Juryns motivering:
Under hösten 2012 visade Sveriges Radios Metropol med hjälp av ny teknik och genom ett förändrat förhållningssätt att det går att göra något unikt i mediebruset, något som engagerar unga och nya radiolyssnare och som gör skillnad. Genom satsningen ”Hur känns det?” skapades en helt ny förståelse för vad som händer när människor utsätts för rasism i vardagen – slentrianrasism i skolan, på jobbet, på fotbollsplanen och i klubbkön.

Sveriges Radios VD Cilla Benkö, som är en av tre personer i juryn säger i ett pressmeddelande:
– För första gången går nu detta pris till en redaktion i det egna bolaget och jag hoppas att vi inom Sveriges Radio även fortsättningsvis kan bidra på detta sätt i det offentliga samtalet.

Övriga nominerade var:

BG Bodin och Daniel Öhman, Sveriges Radio
Carl Fridh Kleberg, TT
dagensarena.se
SVT Pejl
Lil Eriksson, eventnews.se
Bloggen Bakjour, bakjour.wordpress.com
Publiknätverket SR P4 Jämtland
Aftonbladets TV-redaktion
J++ Stockholm

Tidigare pristagare:
2011 - Flashbackgrävarna som avslöjade naturfotografen Terje Hellesøs bildfusk.
2012 - Räntekartan, SvD Näringsliv

Förutom Cilla Benkö, VD SR, har även Sveriges Radios f.d. VD Mats Svegfors samt Medieormens redaktör Cecilia Djurberg, suttit med i juryn.

Bild: Gurgin Bakircioglu, Rasmus Almerud och Sanna Bråding från Metropol, tog emot priset. Fotograf: Mattias Ahlm, Sveriges Radio
Extern Länk:
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2842&grupp=18693

Publicerad av: Redaktionen
Dela Nyheten

Kommentera nyheten