TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2013-05-07 10:49:06
Dags att välja Lyssnarnas Sommarvärd
Sommar i P1 är en tradition sedan 1959 i Sveriges Radio. För sjunde året i rad kan lyssnarna välja vem de vill ska höras under ett av programmen.

Idén till programmet Sommar kom från Tage Danielsson som då var chef för radiounderhållning i Sveriges Radio, och producenten Jörgen Cederberg. 1993 flyttades programmet från P3 till P1.

Under åren har mängder med kändisar fått radioprata och spela sin egen favoritmusik. Och sedan sju år tillbaka kan lyssnarna själva välja vilken "vanlig människa" de vill ska höras.

En telefonsvarare har tagit emot inläsningar av starter av Sommarprogram. Fram till den 20 maj kan man nu lyssna på bidragen och sedan rösta på Sommars hemsida, www.sverigesradio.se/sommar
Vinnaren kommer sedan att presenteras den 22 maj, och den 17 juli kommer Lyssnarnas Sommar att sändas i P1.

Du som lyssnare kan välja något av följande bidrag:

1. Han vägde bara ett kilo – Tomas Borgå, journalist från Stockholm
Efter sex år av barnlöshet och tio IVF-försök blev de äntligen gravida. Men barnet kom för tidigt. Det här är berättelsen om resan genom år av provrörsbefruktningar fram till den mest sterila av avdelningar, där barn piper, blinkar och pyser istället för att skrika, gråta och skratta. Från IVF till Neonatalkliniken.


2. Fröken Malins känsla för gödsel – Malin Sundin, mjölkbonde i Orsa
Malin Sundin är en ung mjölkbonde från Orsa med en känsla för både naturen hon arbetar med och litteraturen. Hon vill berätta om passionen för sitt arbete, en verklighet som kommer längre och längre bort från oss. Om att jobba med livet och om de berättelser hon kan läsa i sina ärrade handflator, trots att hon bara är 30.


3. Hur lurad kan man bli? – Lotta Åkerberg, Nynäshamn
Det tog fem år innan Lotta och hennes man förstod att deras son var missbrukare. Upptäckten slog ned som en bomb i familjens trygga medelsvenssonliv. Herregud, han gick ju till sitt jobb varje dag. Hur lurad kan man bli?


4. Att hitta sin plats – Lars Hornborg, Gemla utanför Växjö
Tårarna rann och han bad dem sluta. Snälla sluta. Det var då och där han bestämde sig för att passa in, ”bli ett med tapeten”. För att få vara med, för att slippa mera stryk och mobbing. Lars Hornborg vill berätta om hur det är att hitta sig själv igen och sin plats. Idag jobbar han som konsult i frågor som rör ledarskap och organisationsförändringar.


5. Dåliga läraren på dåliga skolan – Lena Niklasson, Stockholm
Det har varit en lång och arbetsam dag i skolan när det ringer i mobilen En journalist vill veta varför de är så dåliga. Varför deras skola och resultaten är dåliga. Lena blev arg, trött på bilden av dåliga skolor, dåliga elever och lärare. Hon vill berätta om livet som lärare på en skola med nästan enbart elever med invandrarbakgrund. Och om att göra så gott man kan med de förutsättningar man har.

6. Mormor blev kvar – Marina Andersson, psykiatrisköterska och författare från Göteborg
”Vi kommer tillbaka efter dig, sa vi. Men mormor förstod inte. Vi var ju allt hon hade kvar. Hon vägrade stanna kvar i byn. Förtvivlan spred sig i kroppen och till slut fick vi försöka lura henne.” Marina är kristen assyrier och berättar om exilens villkor och flyktens pris. Hon vill inspirera andra kvinnor att också berätta.


7. Jag fick ett barn med Downs syndrom – Diana Amini från Solna
Nu är han här! Sms:en var skickade och allt var som det skulle. Diana och hennes man hade fått ett barn. Men något var fel. Rummet krympte och allt snurrade när läkaren kom med beskedet. Diana förlorade fotfästet men det här är berättelsen om att upptäcka en ny väg framåt med ett barn som inte är som alla andra.


8. Transplanterad – Martha Ehlin, lärare från Göteborg
”Dina organ har kommit nu, sa kvinnorösten i telefonen. Du skojar med mig? Men nej, alla fem hade kommit.” Martha Ehlin har transplanterat in fem nya organ efter att ha drabbats av cancer. Och deltagit i världsmästerskapet för transplanterade. I fem grenar.


Du röstar via länken nedan.
Extern Länk:
http://www.sverigesradio.se/sommar

Publicerad av: Redaktionen
Dela Nyheten

Kommentera nyheten