TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]air.nu
Publicerad: 2013-04-01 00:01:13
Webbradiotillstånd krävs från 7 april
Kulturdepartementet har gett Myndigheten för Radio och TV bakläxa i fråga om efterlevnad av Radio- och TV-lagen. Efter den 7 april krävs därför sändningstillstånd för webbradiosändningar, annars riskerar man vite.

Vid en granskning i hur Myndigheten för Radio och TV sköter sitt uppdrag från staten, har det visat sig att myndigheten har tolkat Radio- och TV-lagen felaktigt.

Myndigheten har ansett att webbradiosändningar endast behöver registreras hos dem, något som fortfarande står på myndighetens hemsida.
- Ja, det stämmer. Det är olyckligt, säger Dieter Bohlen, webbradiokonsult anlitad av Myndigheten för Radio och TV, när Onair.nu ringer upp.
- Fram till den 7 april har Kulturdepartementet gett oss, därefter måste webbradiosändningar ha tillstånd av oss för att få lov att fortsätta sända.

Gäller alla webbradiosändningar

Det gäller både rena webbradiosändningar och sändningar som återutsänder ett program som sänds
över en FM-sändare. Det gäller dessutom både SR, PLR och närradio.

Vi har därför behövt omfördela personalresurser för att hinna med, därför har inte hemsidans
information hängt med. Men det stämmer alltså, efter den 7 april är alltså icke-registrerade
webbradiosändningar olagliga och vi har möjlighet att begära utdömande av vite via Förvaltningsdomstolen, på maximalt 1,5 prisbasbelopp (66.750 kr, reds anm), samt att begära att utsändningsleverantören stoppar sändningarna ögonblickligen.

- Det är för jäkligt, säger Magnus Lirpa, VD på streamhost.se. Att en myndighet bara kan kräva att jag ska stänga ner en kunds stream bara för att han inte har webbradiotillstånd. Det är ju en grej mellan dem. Jag levererar ju bara en tjänst till den som betalar!


- Hur ska man som webbradiostation göra om man vill fortsätta sända efter den 7 april, frågar vi Dieter Bohlen.

- Genom att fortast möjligt ansöka om sändningstillstånd. Det som behövs är en registrerad sändningsbeteckning, en ansvarig utgivare, en adress för utsändningarna (t.ex. domännamn) samt hur många presumtiva lyssnare man kan ta emot. Den siffran rapporteras också till STIM och IFPI och ligger till grund för beräkning av musiklicensen.

Fram till den 7 april kostar sändningstillståndet inget första året, därefter 450 kr plus moms, per stream.

Myndigheten för Radio- och TV har upprättat en särskild telefonlinje för just webbradiotillståndsansökningar, vilket är 0701-345 800

Onair.nu har sökt kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth utan resultat.

Publicerad av: Redaktionen
Dela Nyheten

Kommentera nyheten