TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2012-07-15 13:15:37
Norsk radio ville samla nationen
Det norska Medietilsynet, motsvarande Myndigheten för Radio och TV i Sverige, har lämnat en rapport kring mediebevakningen av terrorhandlingarna i Oslo och på Utøya i juli förra året.


Rapporten lämnas varje år, och behandlar bl.a. hur NRK och de kommersiella radiokanalerna uppfyller kraven som ställs på dem. I en del av rapporten för 2011 behandlas mediernas insats efter terrorangreppen i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011.

Som tillägg till de mer tekniska detaljerna som hur många timmar varje kanal behandlade ämnet, t.ex. att Radio Norge och NRK sände 52 resp 114 timmar med extrasändningar, pekar rapporten på hur kanalerna ville verka samlande timmarna omedelbart efter angreppen.

T.ex. säger NRK att de ville "samla folket, förmedla reaktioner och ge allmänheten anledning att bearbeta sina känslor." Ett speciellt uttryck myntades också av den kommersiella kanalen P4 Hele Norge, "Trøsteradio" - efter hand som omfattningarna av katastrofen klarnade slopade kanalen sina spellistor och bad lyssnarna komma med musikönskningar som kunde vara till tröst. P4 uppmanade också lyssnarna att ringa till folk på Utøya under tiden som angreppet pågick där.

Rapporten pekar också på att medierna stod mellan många etiskt svåra val, särskilt under de första hektiska timmarna, och att den kontinuerliga täckningen gjorde det svårt att hålla ett kritiskt förhållningssätt till inkommande information.
Extern Länk:
http://www.medietilsynet.no/

Publicerad av: Patrick Reinthal
Dela Nyheten

Kommentera nyheten