TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2012-05-04 09:37:46
Finalisterna i Lyssnarnas Sommar klara
Den 18 juli kommer "Sommar" i P1 traditionsenligt att ledas av en för allmänheten tidigare okänd person. Nu är de tio finalisterna klara och du kan rösta!

Totalt kom det in flera hundra sökande, men det är ju bara en som får kliva in i studion den 18 juli.

- Det blir inget lätt val för lyssnarna. Det är många starka berättelser i årets startfält, säger Sommars programchef Bibi Rödöö.


Här är alla kandidaterna:


1. Från finansvalp till skogsmunk – Björn Natthiko Lindeblad, 50 år, Göteborg

Björn tog emot munkkåporna från abboten och fick sitt nya namn, Natthiko, ”Den Som Växer i Visdom”. Där slutade han vara Björn. Det var juni 1992 och början på sexton år som buddhistmunk. Vägen från finansvalp till celibat hade ett soundtrack, signaturmelodin till Fablernas Värld. Numera har han lämnat munklivet.

Björn Natthiko Lindeblad är föredragshållare och meditationslärare och bor i Göteborg med Elisabeth, Olivia och Axel.


2. Sista helgen hos pappa – Maja Holmberg, 19 år, Vikbolandet

Det var pappas helg och de gav sig ut för att fiska. Medan Maja och Malin rensade for pappa tillbaka upp till huset för att tända i grillen. Redan när de ringde för att be honom komma och hämta dem hörde de att något var fel.
Maja Holmberg, säsongsarbetar på en djurpark och har just tagit studenten.

3. Om att stänga av respiratorn – Stephan Serenius, 46 år, Johanneshov
En köttbulle i halsen hade resulterat i omfattande hjärnskador på den unga flickan. Fortsatt intensivvård bedömdes meningslöst. Jag är van att hantera svåra situationer men det här grep tag mer än vanligt.

Stephan Serenius jobbar som narkosläkare på operations- och intensivvårdsavdelningen. Han kallas ofta in i akuta lägen. Han vill berätta om en narkosläkarens vardag, mellan liv och död.

4. Jag körde just över min man – Elisabeth Ericson, 50 år, Stockholm

Nu ligger han där under bakhjulet på bilen som väger två ton. Och det går upp för mig, ”Fan, jag har just kört över min man!”. Ska jag backa eller köra framåt? Vad orsakar minst skada?

Att välja, det är det Elisabeth vill tala om. Och vad det får för konsekvenser. Elisabeth Ericson är geograf, läromedelsförfattare och kommunikationskonsult.

5. För tidigt född – Patric Sjöberg, 37 år, Eksjö

Något stod inte rätt till. Vecka 23. Förlossningen hade börjat. Ett besked som fick världen att rasa totalt. Jag skrek och lät tårarna rinna. Kom till sjukhuset i Linköping och sa: ”Hej älskling, det kommer gå bra ska du se.” Men vad fan visste jag om det?

Patric Sjöberg, har fyra barn, bor i Eksjö och jobbar som elektriker.

6. När kriget kom – Darko Maric, 38 år, Tibro

Det är 1991, i centrala Bosnien. Kriget pågår för fullt på andra håll men i Bosnien lever vi som i en dvala. En vanlig dag, på väg till diskoteket upptäcker jag hur man med hjälp av en tankbil smugglade in den första vapenlasten. Kalasjnikov! Kriget hade anlänt även till vår stad.

Darko Maric är lärare på folkhögskolan i Hjo och vill berätta om sina minnen från kriget i Bosnien, där han som artonårig pojke drogs in i striderna, blev soldat och drevs bort hemifrån.

7. Monstren finns inte i mörkret, de finns inom oss – Martina Stenström, 22 år, Stockholm

Vi blev bästa vänner. Men min kumpan tyckte att jag aldrig räckte till. Var jag inte förfärligt ful, fet och äcklig? Jovisst, det var jag ju. Förfärligt ful. Så jag blev bäst på att inte äta.

Martina berättar om att slå följe med anorexin, men också om att bryta med den, och våga leva fullt ut. Och om att gå vidare.
Martina läser media och kommunikation och jobbar också som skådespelare, kommunikatör och mycket annat, på Fjärderholmsteatern.


Du röstar via länken nedan:
Extern Länk:
https://response.questback.com/sr/lyssnarnassommar2012/

Publicerad av: Patrick Reinthal
Dela Nyheten

Kommentera nyheten