TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2012-04-23 23:32:38
Sveriges Rundradiomuseum i Motala öppnar för säsongen
Med start alla helger i maj kl 11-16 öppnar Sveriges Rundradiomuseum i Motala för säsongen. Men kanske blir det för sista året?


I museet kan man liksom tidigare år se sen ursprungliga sändarutrusningen från 1927 när anropet "Stockholm-Motala" gick ut i etern.

Man har under förra året utvecklat museiverksamheten på berget där museet och de två sändarmasterna står, bl.a har man byggt upp en modern radiostudio där barn och ungdomar har sänt radio.
Det här året kommer man att fortsätta att utveckla övriga industrihistoriska museum runt Motala, bl.a. ett museum om Göta Kanals historia.

Museiverksamheten hotad

Museibyggnaden och de två masterna ägs idag av Teracom, och har varit hotad i flera omgångar genom åren.

Eftersom Teracom inte längre har någon verksamhet i lokalen och att den kräver drift och underhållspengar, har man erbjudit Motala kommun att ta över lokalen för en krona. Med byggnaden skulle även Teracom skicka med tre miljoner kr i underhållsbidrag.

Men om det blir så, är i dagsläget osäkert. Förhandlingar pågår mellan Motala kommun och Teracom, och kommunen vill egentligen inte ha fler fastigheter med eftersatt underhåll, trots "pengapåsen" som Teracom skickar med samt att byggnaden i så fall skulle bli byggnadsminnesförklarad av Länsstyrelsen i Östergötland.

Frågan stöts och blöts nu i den politiska delen av Motala kommun, och vi får anledning att återkomma.
Extern Länk:
http://www.motala.se/sv/Invanare/Kultur-och-fritid/museer/Sveriges-Rundradiomuseum/

Publicerad av: Patrick Reinthal
Dela Nyheten

Kommentera nyheten