TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2012-04-18 21:11:03
TV-licensen kan avskaffas
Det finns en stor politisk enighet i Sverige om att avskaffa systemet med TV-licensen, som bl.a. finansierar Public Service-radion i Sverige, rapporterar Resumé idag, samtidigt som regeringens Public Service-kommitté börjar bli klar med sitt arbete.


Det var på senvåren 2011 som kulturministern Lena Adelsohn lade fram direktiven som Public Service-kommittén hade att rätta sig efter. Bl.a. gavs kommittén uppdraget att se över den framtida finansieringen av SVT, SR och UR. Och man fick lite drygt ett år på sig att se över finansieringsmöjligheterna och deras för- resp nackdelar.

Mats Svegfors, VD för Sveriges Radio, sade i juni 2011 att "Det är angeläget att en bred uppslutning eftersträvas bakom det beslut om Public Service 2014-2019 som riksdagen ska fatta någon gång under 2013".

Ett av skälen att införa en annan finansieringsmodell är att många idag tar del av TV och radio via datorn eller mobiltelefonen.

I stort sett är det bara Vänsterpartiet som vill behålla systemet med TV-licens, rapporterar Resumé idag.

Skattefinansiering likt begravningsavgiften

Det alternativ som främst har förts fram från politiskt håll är att ersätta dagens avgift med ett system som liknar begravningsavgiften - med en öronmärkt TV-avgift. Den skulle då tas in via skattsedeln och behöver inte vara knuten till ett innehav av en TV-apparat, som systemet bygger på idag.

Både Mats Svegfors, VD för SR, och Eva Hamilton, VD för SVT och ordförande för Radiotjänst, är oroliga för konsekvenserna om finansieringen sköts via skattesedeln.
- Det vore att riskera den journalistiska självständigheten, säger Hamilton i en kommentar till Aftonbladet.

Radiotjänst

Om alternativet med skattefinansierad Public Service blir verklighet i ett riksdagsbeslut nästa år, skulle Radiotjänst kunna läggas ner den 1 januari 2014.

I så fall skulle ca 146 miljoner kronor kunna föras över till programverksamheten inom SR, SVT och UR.

Vad tycker du om det nya förslaget? Diskutera finansieringsformen i Radioforumet.

Tidigare nyhet:
http://www.onair.nu/news/newsitem.asp?id=4315

Publicerad av: Patrick Reinthal
Dela Nyheten

Kommentera nyheten