TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2012-03-28 16:55:38
Linn Ohlsson vann i Arbetsdomstolen
Arbetsdomstolen kom i eftermiddags med besked i tvisten mellan journalisten Linn Ohlsson och Sveriges Radio. Domslutet innebär att Linn Ohlsson anses vara tillsvidareanställd vid Sveriges Radio.

Linn Ohlsson har sedan flera år arbetat vid Sveriges Radio Göteborg, bl.a. som programledare i P4 Göteborgs morgonprogram. Hon var inhyrd som konsult i sin enskilda firma.
Sveriges Radio har krav på sig i sitt avtal med staten att berika mångfald. I ett pressmeddelande som gick ut efter att dom hade fallit säger Sveriges Radio:
"Sveriges Radio lever upp till detta krav genom att anlita externa medverkande som t.ex produktionsbolag och enskilda näringsidkare av olika slag."

Svenska Journalistförbundet, SJF, stämde Sveriges Radio med krav på att det mångåriga förhållandet mellan Linn Ohlsson och Sveriges Radio ska betraktas som ett tillsvidareanställningsavtal. Man har också ställt krav på semesterersättning, pension och OB-ersättning.
SJF anser att Sveriges Radio är "ett av de värsta företagen att kringgå arbetsrätten genom att anlita extern arbetskraft i den omfattningen som görs."

Sveriges Radios personaldirektör Ingrid Wibom säger i pressmeddelandet att man kommer att respektera domen, analysera vad den innebär i en förlängning och återkomma efter det.
Även journalistförbundet säger sig vilja analysera domen och återkomma.


Via länken nedan kan domen i sin helhet läsas (PDF-dokument).
Extern Länk:
http://www.arbetsdomstolen.se/upload/pdf/2012/24-12.pdf

Publicerad av: Patrick Reinthal
Dela Nyheten

Kommentera nyheten