TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2011-10-03 10:03:05
Alltid Nyheter i Digitalradion
- Alltid Nyheter är ett fyramånadersprojekt i form av ett radiolabb där vi testar ett antal saker, säger Björn Löfdahl, programdirektör på Sveriges Radio. Efter fyra månader ska kanalen utvärderas.

Digitalradion ger en ökad valfrihet genom att fler kanaler kan sändas i hela landet och inte bara i storstadsregionerna, vilket är fallet idag. De tillgängliga frekvenserna för digitalradio ger plats för upp till 60 nationella, regionala och lokala kanaler, vilka kan tas emot på alla de platser där radion fungerar, inklusive bilen och sommarstugan. En kanal som Alltid Nyheter som idag inte får plats i FM-bandet kan enkelt ges utrymme för att bli rikstäckande i en digitalradiosatsning. Den digitala tekniken medger dessutom möjligheter för tilläggstjänster som kan komplettera ljudet.

– Digitalradion öppnar upp möjligheter för nyhetsrapporteringen som nu kan kompletteras med bildspel och grafik. På så vis kan vi erbjuda fördjupning och ökad förståelse till lyssnarna, säger Markus Boger, SR, som är kanalansvarig.

Digitalradiopiloten är ett samarbete mellan Teracom och programbolagen. I dagsläget sänder Teracom ett 20-tal kanaler med DAB+ i det digitala pilotnätet som når lyssnare i Stockholm, Uppsala och Gävle. Förutom kanaler från Sveriges Radio innehåller det digitala pilotnätet bl a kanaler från MTG Radio och SBS Radio.

– Inom kort kommer Myndigheten för radio och tv att utlysa tillstånd för reklamradions digitala sändningar och vi är förstås nöjda med att radioaktörerna deltar i digitalradiopiloten och testar utsändningen och olika tilläggstjänster. Det ger oss värdefull kunskap inför en kommande bred lansering av digitalradio, säger Per Gunnarsson Borgå, produktchef Radio på Teracom.

Aktuell kanalstatus i digitalradiopiloten

http://www.teracom.se/Produkter/Digitalradio/Digitalradiopiloten/

Publicerad av: Pontus Stenberg
Dela Nyheten

Kommentera nyheten