Nyhet hämtad från OnAir.nu
2014-06-13 14:20:30
Dator med internetuppkoppling inte licenspliktig
Redaktionen
En dator med internetuppkoppling är ingen TV-mottagare. Det slår Högsta Förvaltningsdomstolen fast, och går därmed emot tidigare domar och Radiotjänst i Kiruna AB.
Det mål som har tagits upp i högsta distans handlar om en man i Lund som har medgivit att han har en dator med internetuppkoppling, men att han inte skaffat den i syfte att titta på TV. Både förvaltningsrätten och kammarrätten ansåg att han enligt lagen om Radio och TV i allmänhetens tjänst, därmed är skyldig att betala avgift.

Men Högsta Förvaltningsdomstolen går alltså emot de tidigare domarna.
Centralt i domen är huruvida en dator är "avsedd" att ta emot TV-sändningar, samt att den ska vara avsedd att ta emot "utsändningar". Domstolen slår fast att en dator inte har tillverkas för att vara särskilt avsedd att ta emot TV-sändningar, vilket kritiker till Radiotjänsts tolkningar har hävdat ända sedan frågan kom på tapeten.

Och vad gäller "utsändningar" hänvisar domstolen till skillnaden mellan traditionell utsändning och en s.k. webbsändning, där den första sänds ut till samtliga som vill ta emot den, medan en webbsändning tas emot först efter särskild begäran (dvs den sänds inte till alla på internet samtidigt).

Återbetalning eller inte?

När nu Högsta Förvaltningsdomstolen gör en annan bedömning än de tidigare domstolarna, kommer tanken om den nya tolkningen ska ske retroaktivt eller inte? Radiotjänst gör inte den bedömningen och vill alltså inte återbetala erlagda avgifter till de som har blivit påförda avgift enkom för att de innehar en dator med internetkoppling. De hänvisar till att just den frågan måste av göras av domstol i ett särskilt mål.

Onair fortsätter bevaka frågan.
Via länken nedan kan du läsa hela domen i PDF-format.
Copyright © OnAir.nu - Citera oss gärna, men glöm inte ange källa.
Allt material t ex text, bild och grafik är skyddat av lagen om upphovsrätt.
Kopiering - såväl för kommersiella som icke-kommersiella ändamål
- är förbjuden och förutsätter tillstånd.