Nyhet hämtad från OnAir.nu
2013-09-23 12:16:49
Radioproducent: Ett svårbegripligt yrke
Redaktionen
Linkedin har försökt att ta reda på vilka yrken som ens föräldrar har svårast att förstå. Radioproducent var ett av dessa yrken.
Det sociala yrkesnätverket Linkedin hade nyligen en "Bring in your parents day" där man frågade föräldrar om de egentligen vet vad ens barn gör på jobbet utifrån de yrken som barnen sägs ha.
Så här blev listan för Europa:

1) Aktuarie
2) Gränssnittsdesigner
3) Sociala-medier-chef
4) Datavetare
5) PR-chef
6) Sociolog
7) Statstjänsteman
8) Mjukvaruutvecklare
9) Idrottstränare
10) Radioproducent


Att radioproducent hamnade på listan förvånade även Linkedin. Likaså varför radioproducent var lika svårbegripligt oavsett vilken kontinent i världen man mätte på.
Men man ska komma ihåg att Linkedin själva ju jobbar med olika yrken varje dag, och det här handlade ju om vilka yrken som föräldrarna ansåg sig inte kunna något om.

Men spelar det någon roll egentligen om ens föräldrar inte vet vad man gör på dagarna?
Den australiska organisationspsykologen Dr Travis Kemp säger till australisk media:
- Det kan vara en utmaning att försvara sitt yrkesval när ens föräldrar inte förstår yrket. Visserligen kan de vara lika supportande och inte döma innan de helt kan yrket, men många föräldrar har ändå en viss uppfattning av hur ett "riktigt jobb" ska se ut som, och kan därigenom verka negativt på barnens yrkesval.


Dr Travis Kemp säger vidare att traditionella yrkesval som läkare eller ekonomer ofta blir till pga en förväntan hos föräldrarna att man ska satsa just på det.

Föräldrar till ett barn med ett svårbegripligt yrkesval råder han att hellre fokusera på hur man är som person än själva yrket, när man ska stödja barnet tidigt i karriären.
Och barnen råder han att förklara så tydligt som möjligt vad du gör och varför det är viktigt.
- Det finns mängder med personer som har gått ut i yrkeslivet och utvecklat en karriär där föräldrarna rent ut har sagt att "Det där klarar du aldrig!". Belöningen kommer när du kan visa dem att de hade fel.
Copyright © OnAir.nu - Citera oss gärna, men glöm inte ange källa.
Allt material t ex text, bild och grafik är skyddat av lagen om upphovsrätt.
Kopiering - såväl för kommersiella som icke-kommersiella ändamål
- är förbjuden och förutsätter tillstånd.