TIPSA REDAKTIONEN: nyhetstips@onair.nu
Melodikrysset fälldes  
Granskningsnämnden vid Myndigheten för Radio och TV fäller ett inslag i Melodikrysset för Otillbörligt gynnande av kommersiellt intresse.

Det aktuella Melodikrysset sändes den 6 september i år direkt från Kulturhuset i Stockholm. Programledaren pratade med folk i publiken. Bl.a. om vad de skulle göra senare den dagen.
I ett samtal tipsade programledaren om Gröna Lund, Skansen och Junibacken, vilka alla är kommersiella anläggningar.

I sitt genmäle till anmälan skriver Sveriges Radio att omnämnandet skedde i förbifarten som ett ti...
- Läs hela nyheten >>

P1 - Dygnet runt  
Den 13 januari börjar P1 sända dygnet runt. Detta eftersom utsändningen av Sveriges taltidningar har flyttat till internet.

Ända sedan mitten av 80-talet har taltidningar för synsvaga personer distribuerats via Sveriges Radios P1-nät nattetid, 01.30-05.30. Därför har Sveriges Radio inte haft sändningstillstånd under denna tid.

Som mest fick ca 11.000 abonnenter över 70 taltidningar distribuerade som intalade tidningar via denna tjänst. Det är Myndigheten för Tillgängliga Medier som via ett statsanslag har adminsitre...
- Läs hela nyheten >>

30489975 kronor till arbetet mot HIV  
När Musikhjälpen avslutades på söndagen efter sex dagar hade man tillsammans samlat ihop 30489975 kronor till kampen mot spridningen av HIV.

Under de sex dagarna har programledarna Kodjo Akolor, Petter och Linnea Henriksson sänt radio från glasburen på Stora Torget i Uppsala. Kl 22.08 på söndagskvällen släpptes de ut.

- Vi lever i en priviligierad värld och det är vår uppgift att ge, sa en rörd Petter efteråt.
Han fortsätter:
- Det är viktigt att lära unga människor att alla inte har samma möjligheter.

Ett speciel...
- Läs hela nyheten >>

Bröllop i Musikhjälpen-buren  
Strax efter lunchtid under söndagen gifte sig Emil och Karolina från Floda i Västergötland - direkt i radio och TV i Musikhjälpens bur på torget i Uppsala.

Emil säger till Göteborgsposten:
- Vi hade planerat att gifta oss lite senare. Nu blev det den här spontangrejen. Vi brinner för Musikhjälpen och allt de gör.

Och de brann så mycket för Musikhjälpen att de dessutom skänkte 26000 kr till Musikhjälpens insamling för att hjälpa till att stoppa HIV-spridningen i välden.

Petter och Kodjo Akolor var vittnen under bröllopet, och efteråt sjö...
- Läs hela nyheten >>

NRJ och SBS tvingas bryta delar av annonssamarbete  
Sedan 1 januari 2013 har NRJ Sverige och SBS Discovery Radio haft ett annonssamarbete. MTG Radio anmälde det till Konkurrensverket, som nu har kommit med ett utslag.


På 10 orter anser myndigheten att samarbetet hämmar konkurrensen, både gentemot MTG:s stationer men också gentemot lokala annonsaktörer. Det gäller Blekinge, Västra Småland, Kalmar, Gotland, Halmstad, Norra Bohuslän, Skövde, Dalarna, Hudiksvall och Örnsköldsvik, där SBS anses få en för dominerande ställning. Därför kommer en del av NRJs annonsutrymme i etern att öppnas upp för andra reklamförsälja...
- Läs hela nyheten >>

Kaj Kindvalls sista radioprogram  
Sedan 1970 har Kaj Kindvall jobbat med musik i olika former på Sveriges Radio. I många år var han "Mr Tracks", men nu går han i pension och lördag 27/12 sänder han sitt sista program.

Tio i topp startades som Melodiradions svar på Radio Nords lista Topp 20+10. När Kaj Kindvall började på Sveriges Radio 1970, blev han också programmets sista programledare, som avslutades 29 juni 1974.

1974 skapade han Poporama som en efterföljare till Tio i Topp, och som ersattes av Tracks 1984. Kaj Kindvall blev "Mr Tracks" eftersom han ledde nästan alla program från 1984 till 5 februari 201...
- Läs hela nyheten >>

Soran Ismail kvar i P3, trots nyval  
Soran Ismail, komiker och programledare i Morronpasset i P3, tog en timeout i februari i år inför alla årets val. Men han kommer inte att göra det inför nyvalet nästa år.

Orsaken till att han tog timeout var att hans ställningstagande mot Sverigedemokraterna i olika sammanhang, ansågs gå stick i stäv med Sveriges Radios riktlinjer för medarbetare som jobbar i offentligheten.

Men inför nyvalet den 22 mars 2015, kommer han att vara kvar i etern.
- Det är en ny period med en ny valrörelse och nya förutsättningar. Alla medarbetare går igenom riktlinjerna med sin...
- Läs hela nyheten >>

PTS varnar för olagliga hundspårsändare i jul  
En hundspårsändare kan vara en trevlig julklapp för den som håller på med jakt. Men PTS varnar för att importera icke-godkända spårsändare, då de kan störa radioutsändningar.

Hundspårsändare med GPS har blivit populära i de svenska jaktmarkerna. Så här års kan det hända att en del privatimporteras från t.ex. USA. Men de är oftast inte anpassade för den europeiska marknaden, och kan därför vara olagliga. Anledningen är att de kan störa ut radiosändningar, vilket är olagligt.

Utrustningen ska ha tre kännetecken:
- Den ska vara CE-märkt
- Den ska enligt manualen och ...
- Läs hela nyheten >>

Årets vintervärdar i P1  
Årets vinterpratare i P1 är önskade av lyssnarna bland tidigare sommarpratare. Här är listan över vilka som vinterpratar mellan juldagen och nyårsdagen.

Bibi Rödöö, mångårig programchef för Sommar och Vinter i P1 säger:
- Lyssnarna har önskat sina Vintervärdar och resultatet blev en palett av färgstarka personligheter från olika sfärer. Gemensamt för dem alla är att de drivs av ett starkt engagemang och har förmedlat upplevelser som stannat kvar hos lyssnarna.

Här är hela listan:

25/12 - Mustafa Can, journalist och författare, 45 år ...
- Läs hela nyheten >>

SBS välkomnar digitalradioutredningen  
SBS Discovery Radio välkomnar utredningen som presenterades igår om digitalradion. Framför allt gillar man möjligheten till större mångfald och utbud.

Utredningen som beställdes av Kulturdepartementet lades fram igår av utredaren Nina Wormbs, visar på hur man ska införa marksänd digitalradio i Sverige.

- Den svenska radiobranschen är enad om att detta är rätt väg för att skapa framtidens radio. Det borde därmed vara ett relativt enkelt beslut för politikerna att ta då alla, lyssnare, radiobolag och mångfalden vinner på ett genomförande av ...
- Läs hela nyheten >>

Rapport om den utökade reklamtiden  
2008 blev det tillåtet för reklamfinansierad radio att sända 12 minuter reklam per timme. Den f.d. regeringen gav Myndigheten för radio och TV i uppdrag att utvärdera utökningen av reklamtiden. Rapporten för det uppdraget kom idag.

Ändringen nedtecknades i en lag, Radio- och TV-lagen 2010:696, och innebar att annonstiden för både reklamfinanserad radio och TV gick från max åtta resp tio minuter till 12 minuter för både radio och TV. Detta till de reklamsändande företagen och föreningarnas glädje.

Fortfarande finns det dock kvar den s.k. 15-procentsregeln. Den innebär att i radio får annonser högst sändas under 15% av prog...
- Läs hela nyheten >>

"Stäng ner FM-bandet fortast möjligt"  
Regeringens branschsamordnare Nina Wormbs lämnar idag över sin rapport om övergången från FM till marksänd digitalradio. Hon förespråkar omedelbar uppstart av DAB-näten, med nedsläckning av FM senast 2022-2024.

Nina Wormbs säger att Sverige kan få upp till 60 rikstäckande DAB-kanaler. Många lyssnar på radio via nätet idag, men att det är problem med kapacitet, täckning och att mobila bredbandsoperatörer tar betalt för överförd datamängd.
Med DAB är "det enda som krävs en ny mottagare".

Sveriges Radios VD Cilla Benkö säger som en kommentar på rapporten att det nu är dags för politikerna att bestämma s...
- Läs hela nyheten >>

Kerstin Brunnberg: "En ödesfråga för radion"  
I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Kerstin Brunnberg, f.d. VD för Sveriges Radio, att digitaliseringen av den analoga rundradion i Sverige, är en ödesfråga för radion. Men hon får mothugg direkt.


Kerstin Brunnberg var VD för Sveriges Radio maj 2007 till januari 2009, och efterträddes därefter av Mats Svegfors.

I debattartikeln i Svenska Dagbladet skriver hon att IP-radio och podcasts är viktiga inspirationskällor för radiomakarna och ökar tillgängligheten för lyssnarna. Däremot är lyssnandet via digitala kanaler begränsat och står endast för ca fyra procent av all lyssning. Resterande l...
- Läs hela nyheten >>

TV4 till PTS: "Satsa mer på broadcastteknik i mobilnäten"  
I en inlaga till PTS skriver TV4-Gruppen att de vill att Post- och Telestyrelsen ska skapa incitament för att effektivisera utsändningen av TV till tittare. Samma teknik som skulle kunna användas för att sända webbradio effektivare än idag.

I grund och botten handlar det om bråket mellan TV-bolagen och mobiloperatörerna om vem som ska få tillgång till frekvensutrymme i det attraktiva 700 MHz-bandet. Idag är bandet öronmärkt för marksänd digital-TV.

Men om fler och fler börjar titta på TV via mobilnäten, och därigenom överger det rundradioprincip-baserade TV-tittandet, så vill TV4 att Post- och Telestyrelsen anmodar mobiloperatörer...
- Läs hela nyheten >>

Fällande och kritiserande  
Idag kom avgöranden i flera granskningsärenden som Granskningsnämnden vid Myndigheten för Radio och TV hade granskat, både på eget bevåg och efter anmälan från lyssnare.

Programmet Kropp & Själ i P1 sändes 1 april i år och handlade om cancerpatienter. En läkare granskades som enligt framställningen behandlade patienterna med icke-vetenskapliga metodder.
Efter programmet begärde läkaren genmäle mot den kritik som hade framförts mot honom, men nämnden kunde inte finna att SR hade givits tillfälle till en replik, och därmed fälldes programmet.

Beslutet kan läsas ...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
2014-12-19
Melodikrysset fälldes
2014-12-18
P1 - Dygnet runt
2014-12-15
30489975 kronor till arbetet mot HIV
2014-12-14
Bröllop i Musikhjälpen-buren
2014-12-12
NRJ och SBS tvingas bryta delar av annonssamarbete
2014-12-11
Kaj Kindvalls sista radioprogram
2014-12-11
Soran Ismail kvar i P3, trots nyval
2014-12-05
PTS varnar för olagliga hundspårsändare i jul
2014-12-03
Årets vintervärdar i P1
2014-12-02
SBS välkomnar digitalradioutredningen
2014-12-01
Rapport om den utökade reklamtiden
2014-12-01
"Stäng ner FM-bandet fortast möjligt"
2014-11-30
Kerstin Brunnberg: "En ödesfråga för radion"
2014-11-27
TV4 till PTS: "Satsa mer på broadcastteknik i mobilnäten"
2014-11-26
Fällande och kritiserande
2014-11-22
Guldkanalen sa adjö till gamla studion
2014-11-20
Måns Mosesson vann Stora Journalistpriset
2014-11-13
East FM sänder live från modemässan Attitude-Sthlm
2014-11-13
SR-anställd avstängd för sexövergrepp
2014-11-07
STIM: Radiotopplistor inte signifikant för musikanvändningen
2014-11-07
Ny podcast om relationer på Radioplay
2014-10-30
Fler SR-frekvenser i Luleå
2014-10-24
Daytona delar ut Svenska Podradiopriset 2014
2014-10-22
Arantxa Alvarez ny publikambassadör i Musikhjälpen
2014-10-20
Anna Charlotta Gunnarsson nominerad till Augustpriset