TIPSA REDAKTIONEN: nyhetstips@onair.nu
Biluthyrarna säger upp avtal med STIM  
Som onair.nu tidigare berättat kräver STIM betalt av hyrbilsföretag för de bilar som hyrs ut och som har en radio som kan spela upp musik.
Den 22 december 2014 lämnade STIM in en stämningsansökan mot Fleetmanager Sweden AB i Malmö tingsrätt, som vägrat att betala. Men nu har även Biluthyrarna Sverige sagt upp sitt avtal med STIM och SAMI/IFPI och kommer fortsättningsvis inte att redovisa de fordon som har en radio till STIM.


Biluthyrarna ifrågasätter, mot bakgrund av den nordiska rättsutvecklingen, om det över huvud taget finns en skyldighet för biluthyrare att erlägga upphovsrättslig ersättning för radio i fordon i Sverige. Den norska överprövningsdomstolen, Lagmansretten i Oslo, har i en dom den 3 juni 2014 gjort en modern och pragmatisk tolkning av den norska upphovsrättslagen och menar att musik i uthyrningsfordon...
- Läs hela nyheten >>

Förundersökning mot Polisen för att bryta mot efterforskningsförbudet  
Justitiekanslern har inlett förundersökning mot att polisen gjort efterforskningar på en anonym uppgiftslämnare till Ekot, vilket är förbjudet enligt efterforskningsförbudet.

Strax före jul avslöjade Ekot på Sveriges Radio att polisen registrerat känslig uppgifter om tusentals misshandlade eller hotade kvinnor i ett internt register. Flera polischefer förnekade registret som enligt anonyma källor till Ekot skulle innehålla mängder med kränkande beskrivande kommentarer om kvinnorna. Nu har Justitiekanslern inlett en förundersökning mot polisen då misstankar om ett en po...
- Läs hela nyheten >>

Radio Sala igång igen  
Radio Sala gjorde sin första sändning 1987 på frekvensen 97,0. Dock har det varit tyst från närradion de senaste åren på grund av diverse lokalproblem. Nu har föreningen bakom radiostationen lyckats hyra ett litet kontorsrum som de nu börjat sända ifrån.


Ragge Jagero säger till tidningen Sala Allehanda att de letar efter en större och mer ändamålsenlig lokal där de kan sända från. Syftet är främst att få fart på närradion och man uppmanar lokala föreningar så som teater- och musikgrupper att höra av sig för att börja sända i radion.

Varje fredag kl 14-20 sänder Radio Sala 97,0 program som Country Box, 78-timmen, Radio Nord Revival, Ronny B Good...
- Läs hela nyheten >>

Gott Nytt Radioår!  
2014 blev ett händelserikt radioår.
Här summerar vi året som gått, lyfter på hatten för alla kreativa radiomänniskor som verkar i vårt land, och önskar Gott Nytt Radioår!


I 2013s elfte timma meddelades det att Micke Tornving lämnade Mix Megapols Superfemma, och in klev istället Emma Wiklund.

Vintern 2013-2014 var ett råttår i hela södra Sverige. Råttor hade invaderat SR-huset i Stockholm, och vi fick se en bild på Lotta Bromé där vi inte riktigt kunde avgöra om hon var vettskrämd eller hade intagit högsta stridsberedskap. Huruvida Cilla Benkö och Sveriges Radios...
- Läs hela nyheten >>

Radio i hyrbil = Upphovsrättsintrång  
STIM kräver betalt av hyrbilsföretag om bilen som hyrs har en radio som kan spela musik. Nu stäms ett hyrbilsföretag.


Som stöd åberopar STIM rättsfall där hotellägare får betala ersättning för att spela musik i lobbyn eller på sina rum. STIM har också slutet ett avtal med Biluthyrarna Sverige om att STIM ska fakturera 50 kronor per uthyrd bil med radio.

Företaget Fleetmanager anser däremot inte att de är skyldiga att betala. De hävdar att musik som spelas i bilarnas ljudsystem inte tillgängliggörs för allmänhe...
- Läs hela nyheten >>

Sport i Rockklassiker  
SBS Discovery-kanalen Rockklassiker startar en ny sportshow på helgerna den 10 januari. Detta i samarbete med TV-kanalen Eurosport.

Programmet "Rocksporten" kommer att sändas lördagar och söndagar kl 12-16 över alla Rockklassiker-frekvenser samt på radioplay.se

Tillsammans med Eurosport kommer man att sända nyheter från stora sportevenemang, snackisar, intervjuer och reportage med aktuella sportstjärnor.

Programledare kommer att bli Johan Kindmark, som närmast kommer från Sveriges Radio. Dessutom kommer Roberto Vacchi, v...
- Läs hela nyheten >>

Melodikrysset fälldes  
Granskningsnämnden vid Myndigheten för Radio och TV fäller ett inslag i Melodikrysset för Otillbörligt gynnande av kommersiellt intresse.

Det aktuella Melodikrysset sändes den 6 september i år direkt från Kulturhuset i Stockholm. Programledaren pratade med folk i publiken. Bl.a. om vad de skulle göra senare den dagen.
I ett samtal tipsade programledaren om Gröna Lund, Skansen och Junibacken, vilka alla är kommersiella anläggningar.

I sitt genmäle till anmälan skriver Sveriges Radio att omnämnandet skedde i förbifarten som ett ti...
- Läs hela nyheten >>

P1 - Dygnet runt  
Den 13 januari börjar P1 sända dygnet runt. Detta eftersom utsändningen av Sveriges taltidningar har flyttat till internet.

Ända sedan mitten av 80-talet har taltidningar för synsvaga personer distribuerats via Sveriges Radios P1-nät nattetid, 01.30-05.30. Därför har Sveriges Radio inte haft sändningstillstånd under denna tid.

Som mest fick ca 11.000 abonnenter över 70 taltidningar distribuerade som intalade tidningar via denna tjänst. Det är Myndigheten för Tillgängliga Medier som via ett statsanslag har adminsitre...
- Läs hela nyheten >>

30489975 kronor till arbetet mot HIV  
När Musikhjälpen avslutades på söndagen efter sex dagar hade man tillsammans samlat ihop 30489975 kronor till kampen mot spridningen av HIV.

Under de sex dagarna har programledarna Kodjo Akolor, Petter och Linnea Henriksson sänt radio från glasburen på Stora Torget i Uppsala. Kl 22.08 på söndagskvällen släpptes de ut.

- Vi lever i en priviligierad värld och det är vår uppgift att ge, sa en rörd Petter efteråt.
Han fortsätter:
- Det är viktigt att lära unga människor att alla inte har samma möjligheter.

Ett speciel...
- Läs hela nyheten >>

Bröllop i Musikhjälpen-buren  
Strax efter lunchtid under söndagen gifte sig Emil och Karolina från Floda i Västergötland - direkt i radio och TV i Musikhjälpens bur på torget i Uppsala.

Emil säger till Göteborgsposten:
- Vi hade planerat att gifta oss lite senare. Nu blev det den här spontangrejen. Vi brinner för Musikhjälpen och allt de gör.

Och de brann så mycket för Musikhjälpen att de dessutom skänkte 26000 kr till Musikhjälpens insamling för att hjälpa till att stoppa HIV-spridningen i välden.

Petter och Kodjo Akolor var vittnen under bröllopet, och efteråt sjö...
- Läs hela nyheten >>

NRJ och SBS tvingas bryta delar av annonssamarbete  
Sedan 1 januari 2013 har NRJ Sverige och SBS Discovery Radio haft ett annonssamarbete. MTG Radio anmälde det till Konkurrensverket, som nu har kommit med ett utslag.


På 10 orter anser myndigheten att samarbetet hämmar konkurrensen, både gentemot MTG:s stationer men också gentemot lokala annonsaktörer. Det gäller Blekinge, Västra Småland, Kalmar, Gotland, Halmstad, Norra Bohuslän, Skövde, Dalarna, Hudiksvall och Örnsköldsvik, där SBS anses få en för dominerande ställning. Därför kommer en del av NRJs annonsutrymme i etern att öppnas upp för andra reklamförsälja...
- Läs hela nyheten >>

Kaj Kindvalls sista radioprogram  
Sedan 1970 har Kaj Kindvall jobbat med musik i olika former på Sveriges Radio. I många år var han "Mr Tracks", men nu går han i pension och lördag 27/12 sänder han sitt sista program.

Tio i topp startades som Melodiradions svar på Radio Nords lista Topp 20+10. När Kaj Kindvall började på Sveriges Radio 1970, blev han också programmets sista programledare, som avslutades 29 juni 1974.

1974 skapade han Poporama som en efterföljare till Tio i Topp, och som ersattes av Tracks 1984. Kaj Kindvall blev "Mr Tracks" eftersom han ledde nästan alla program från 1984 till 5 februari 201...
- Läs hela nyheten >>

Soran Ismail kvar i P3, trots nyval  
Soran Ismail, komiker och programledare i Morronpasset i P3, tog en timeout i februari i år inför alla årets val. Men han kommer inte att göra det inför nyvalet nästa år.

Orsaken till att han tog timeout var att hans ställningstagande mot Sverigedemokraterna i olika sammanhang, ansågs gå stick i stäv med Sveriges Radios riktlinjer för medarbetare som jobbar i offentligheten.

Men inför nyvalet den 22 mars 2015, kommer han att vara kvar i etern.
- Det är en ny period med en ny valrörelse och nya förutsättningar. Alla medarbetare går igenom riktlinjerna med sin...
- Läs hela nyheten >>

PTS varnar för olagliga hundspårsändare i jul  
En hundspårsändare kan vara en trevlig julklapp för den som håller på med jakt. Men PTS varnar för att importera icke-godkända spårsändare, då de kan störa radioutsändningar.

Hundspårsändare med GPS har blivit populära i de svenska jaktmarkerna. Så här års kan det hända att en del privatimporteras från t.ex. USA. Men de är oftast inte anpassade för den europeiska marknaden, och kan därför vara olagliga. Anledningen är att de kan störa ut radiosändningar, vilket är olagligt.

Utrustningen ska ha tre kännetecken:
- Den ska vara CE-märkt
- Den ska enligt manualen och ...
- Läs hela nyheten >>

Årets vintervärdar i P1  
Årets vinterpratare i P1 är önskade av lyssnarna bland tidigare sommarpratare. Här är listan över vilka som vinterpratar mellan juldagen och nyårsdagen.

Bibi Rödöö, mångårig programchef för Sommar och Vinter i P1 säger:
- Lyssnarna har önskat sina Vintervärdar och resultatet blev en palett av färgstarka personligheter från olika sfärer. Gemensamt för dem alla är att de drivs av ett starkt engagemang och har förmedlat upplevelser som stannat kvar hos lyssnarna.

Här är hela listan:

25/12 - Mustafa Can, journalist och författare, 45 år ...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
2015-01-20
Biluthyrarna säger upp avtal med STIM
2015-01-14
Förundersökning mot Polisen för att bryta mot efterforskningsförbudet
2015-01-05
Radio Sala igång igen
2014-12-31
Gott Nytt Radioår!
2014-12-30
Radio i hyrbil = Upphovsrättsintrång
2014-12-22
Sport i Rockklassiker
2014-12-19
Melodikrysset fälldes
2014-12-18
P1 - Dygnet runt
2014-12-15
30489975 kronor till arbetet mot HIV
2014-12-14
Bröllop i Musikhjälpen-buren
2014-12-12
NRJ och SBS tvingas bryta delar av annonssamarbete
2014-12-11
Kaj Kindvalls sista radioprogram
2014-12-11
Soran Ismail kvar i P3, trots nyval
2014-12-05
PTS varnar för olagliga hundspårsändare i jul
2014-12-03
Årets vintervärdar i P1
2014-12-02
SBS välkomnar digitalradioutredningen
2014-12-01
Rapport om den utökade reklamtiden
2014-12-01
"Stäng ner FM-bandet fortast möjligt"
2014-11-30
Kerstin Brunnberg: "En ödesfråga för radion"
2014-11-27
TV4 till PTS: "Satsa mer på broadcastteknik i mobilnäten"
2014-11-26
Fällande och kritiserande
2014-11-22
Guldkanalen sa adjö till gamla studion
2014-11-20
Måns Mosesson vann Stora Journalistpriset
2014-11-13
East FM sänder live från modemässan Attitude-Sthlm
2014-11-13
SR-anställd avstängd för sexövergrepp