TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Radio Sotenäs-profil har gått bort  
En av grundarna till Radio Sotenäs, Morgan Nilsson, har avlidit efter en längre tids sjukdom. Redan 1987 byggde han tillsammans med en handfull andra upp det som senare (1989) blev Sotenäs Närradioförening.

Genom sitt outtröttliga engagemang för radion i över 30 år bidrog han till att hålla stationen levande.
"Det är nu vår plikt att i Morgans anda fortsätta det livsverk som han skapat." - citat från Radio Sotenäs hemsida.

Nya nationella tillstånd  
Totalt har 22 ansökningar från 7 olika sökande kommit in till Myndigheten för press, radio och tv. Nu är tillstånden för att sända analog kommersiell radio på nationell nivå klar.

Följande företag har ni fått tillstånd att sända kommersiell radio nationell på 3 olika nät:

Bauer Media AB - Nationellt 1 (nät 1) - Mix Megapol
RBS Broadcasting AB - Nationellt 2 (nät 2) - NRJ
Kilohertz AB - Nationellt 3 (nät 3) - RIX FM

Tillstånden gäller under perioden 1 augusti 2018–31 juli 2026.
De tre bolagen ska sammanlagt betala sändningsavgifter på drygt 916 miljoner kronor.

Sveriges Radio öppnar källkoden för framtidens radio  
Vid en internationell konferens i Stockholm idag lanserade Sveriges Radio projektet IRIS. IRIS är ett projekt för att tillgängliggöra en del av Sveriges Radios egenutvecklade programvara under en så kallad öppen källkods-licens.

Projektet IRIS ska ge fler möjligheten att utveckla moderna lösningar och produkter för radioproduktion baserade på att ljudet transporteras i IP-nätverk, och också dela med sig av sin utveckling till andra.

- Syftet med öppen källkod är fler skall få tillgång till koden, fler skall kunna vidareutveckla koden och samtidigt dela med sig av sin utveckling till andra som använder koden. På det s...
- Läs hela nyheten >>

Pirate Rock startar i Göteborg  
Idag startar Pirate Rock i Kungälv även sändningar i Göteborg på nya frekvensen 90,7.

Pirate Rock är en lokal rockradiostation som funnits i Kungälv och Ale sen 1 januari 2013. Stationen grundades av radioprataren Antonina Kobylinski Kihlgren (tidigare känd som "Bandit Antonina"). Tillsammans med piratecrewet drivs stationen från kontoret i Kungälv.

Idag meddelar radiostationen i ett pressmeddelande att de nu finns i hela Göteborg på nya frekvensen 90,7.
"Göteborgarna förtjänar...
- Läs hela nyheten >>

Radioakademins Hederspris till Ove Joanson & Titti Schultz  
I år har radiobranschens pris ”Stora Radiopriset” ett uppehåll men Radioakademin upprätthåller traditionen att belöna trotjänare i branschen och delar för 2016 ut sitt hederspris till två personer: Ove Joanson, tidigare vd och styrelseordförande för Sveriges Radio, och Titti Schultz, mångårig morgonprogramledare på Rix FM och NRJ.

- Vi kan inte presentera mer värdiga mottagare är Ove Joanson och Titti Schultz, säger Christer Jungeryd, ordförande i Radioakademin. Båda är legendarer inom svensk radio på varsin planhalva: Ove Joanson inom public service och Titti Schultz inom kommersiell radio. Det är ett stort nöje att få dela ut Radioakademins Guldöron, diplom och ära till två så självklara mottagare.

Radioakademins heder...
- Läs hela nyheten >>

Ingemar Allén tillbaka till Morrongänget  
Mix Megapol i Göteborg får tillbaka en mycket välbekant röst. För ett år sen gick Ingemar ut ur studion efter 18 år som ankare i morgonprogrammet Morrongänget.

"Jag har varit ute på en fantastisk resa i en helt ny miljö, vilket varit mycket lärorikt. Dörren stod på glänt för en comeback och längtan till radio stor. Jag är väldigt glad över att få jobba med Morrongänget igen, säger Ingmar Allén.

Morrongänget startade 1995. Programmet består av Ingemar Allén, Peter Sandholt och Linda Fyrebo. Tillsammans med halvtids-Erik, redaktörs-Anna, producent-Mats ...
- Läs hela nyheten >>

Richard Herrey till Star FM  
I maj lanserade MTG Sverige radiokanalen STAR FM på två av de tre nya tillstånd som koncernen förvärvade. Under sommaren har kanalen löpande bemannats med programledare och nu står det klart att Richard Herrey kommer att bli kanalens nya programledare på morgonen. Richard har tidigare jobbat som programledare hos både SBS och Sveriges Radio. Han kommer närmast från ”Vaken med P3 & P4”.

- Det ska bli fantastiskt kul att få chansen att göra morgonradio på riktigt och Star FMs musik passar ju mig som ett par gyllene skor. Speciellt roligt blir det att få höras i min gamla hemstad Göteborg, säger Richard Herrey.

STAR FM är en kommersiell radiokanal som primärt riktar sig till lyssnare 35-54 år med musik som vi alla minns och växte upp med innan Sverige ens hade fått reklamradio. ...
- Läs hela nyheten >>

Ellen Bergström och Daniel Paris till NRJ  
Radiostationen NRJ storsatsar på morgonshowen Vakna med NRJ och förstärker showen med Ellen Bergström och Daniel Paris som nya programledare tillsammans med ankaret Ola Lustig.

Efter framgångarna med tv-serierna Elsas Värld och Jakten på Julia har Ellen Bergström gjort succé som prisbelönt bloggerska, byggt upp sin egna och en av Sveriges största youtube-kanaler och senast medverkat i musikalen Snövit.

- "Ellens naturliga, öppna personlighet och snabba igenkännande humor i kombination med hennes breda kunnande som skådis och sångerska ger Vakna Med NRJ en oslagbar bre...
- Läs hela nyheten >>

Annons: Radio Active söker programledare  
Har du erfarenhet av eller utbildning som programledare i radio?
Radio Active söker flera Vikarierande programledare som kan rycka in vid arbetstoppar och annat.


Om Radio Active
Den 10 juni 1995 hördes den första sändningen över frekvensen 103.9 MHz – Radio Active var född. Stationen har utvecklats till en av Sveriges största närradiostationer med nära 50.000 lyssnare per vecka. Stationen är belägen på Regementet i Ystad. Med slogan ”Lokal radio på riktigt” stöttar vi gärna det lokal utbudet redaktionellt som musikmässigt.

Den 16 juni...
- Läs hela nyheten >>

Häglaredsmasten i Borås har gått av  
Igår kväll vid 22:30 gick Häglaredsmasten öster om Borås av på mitten, hundra meter från marken.

Enligt Stefan Brögger som bor i närheten av masten var det som om en bomb slagit ner. "Det var en jäkla knall iallafall" säger han till Sveriges Radio.

Sveriges Radios sändningar och markbunden tv slocknade och totalt 84 680 hushåll med cirka 188 000 boende runt omkring området är drabbade.

Masten var 332 meter hög och gick av 100 meter från marken. Den knäckta delen ligger nu ner åt Dalsjöf...
- Läs hela nyheten >>

MTG lanserar STAR FM i Stockholm och Göteborg  
Nu på måndag den 2 maj lanserar MTG Sverige radiokanalen STAR FM i Stockholm och Göteborg. STAR finns redan på MTGs musiktjänst I LIKE RADIO, men är där uppdelad i fyra decennier från 60- till 90-talet. På de nya tillstånden kommer kanalen att fokusera på de största stjärnorna och de populäraste låtarna från 70, 80 och 90-talet.

STAR FM lanseras med kampanjslogan "Hos oss lever stjärnorna för evigt" och radiokanalen kommer att spela "10 000 låtar i rad" utan avbrott under maj månad.

"- Vi har haft väldigt bra respons på STAR FM i vår musiktjänst I LIKE RADIO och nu kan vi äntligen erbjuda kanalen på vanlig radio. Med STAR FM utökar vi dessutom vårt erbjudande för målgruppen 35-54 år samtidigt som vi tar lyssnare från b...
- Läs hela nyheten >>

SIFO: RIX FM största kommersiella kanal i Stockholm  
Enligt SIFO’s senaste lokala lyssnarmätning (CATI II-16) så är RIX FM åter igen Stockholms största kommersiella radiokanal. Senast RIX FM var störst var i rapport IV 2012. MTGs marknadsandel i Stockholm är 52%, vilket förväntas öka ytterligare då MTG fått två ytterligare tillstånd som lanseras under maj.

Mot huvudrivalen MIX Megapol så är RIX FM nu större på inte mindre än 15 av de 21 marknader där kanalerna möter varandra. I Stockholm ökar MTGs samtliga tre kanaler, RIX FM, Bandit Rock och Lugna Favoriter.

”Stockholm är landets viktigaste marknad och det här visar hur starka våra varumärken är. Vår utmaning har de senaste åren varit att nå ut på fler frekvenser och vi ser fram emot PTS arbete ...
- Läs hela nyheten >>

MTG får tre nya radiotillstånd i Stockholm och Göteborg  
De tre utlysta radiostillstånden för privat radio i Stockholm och Göteborg går till MTG Sverige efter en sluten budgivning.
- Dagens besked är mycket glädjande och stärker vår beslutsamhet att investera långsiktigt i vår radioverksamhet, säger MTG Sveriges VD Anders Jensen


I februari utlyste MPRT (Myndigheten för Press, Radio och TV) de tre tidigare återlämnade tillstånden för privat radio i Stockholm och Göteborg. Tillstånden i Stockholm gäller 105,9 och 107,1 där Bauer Media Group tidigare sände The Voice och Vinyl 107, och 104,8 i Göteborg där MTG Sverige sände Bandit Rock.

Efter ett slutet anbudsförfarande står det nu klart att samtliga tre tillstånd tillfall...
- Läs hela nyheten >>

Radiolyssnandet ökade år 2015  
Enligt TNS Sifos årsrapport för radiolyssnandet 2015, har daglig räckvidd för radiolyssnandet i Sverige ökat något 2015 jämfört med 2014 (från 72,6 procent till 73,1 procent). Ökningen kan främst hänföras till den yngsta åldersgruppen 12-29 år där räckvidden ökat från 56,8 till 58,4 procent. Detta är något av ett trendbrott dels ökningen som sådan och särskilt det faktum att den är som största bland yngre personer.

Såväl räckvidd som lyssnartid är störst i de äldre åldersgrupperna. Män lyssnar i något högre utsträckning än kvinnor, avser såväl räckvidd som lyssnartid.

I genomsnitt lyssnar varje person 107 minuter på radio varje dag. Av dessa 107 minuter så sker 57 i det egna hemmet och 50 minuter på annan plats (bil, andra färdmedel, arbete/skola, utomhus etc.). Genomsnittlig dygnsräckvidd är 58,5 procent...
- Läs hela nyheten >>

Bandit Rock blev Lugna favoriter - igen  
Nu har Bandit Rock i både Östergötlands- och Södermanlands län slutat sända i båda länen och istället har radiostationen Lugna Favoriter gjort come back i etern. Stationen har nämligen tidigare sänt på samma frekvenser i båda länen, men det var före den 1 juli 2010. Nu är Lugna Favoriter alltså tillbaka igen med fler lugna favoriter i radioapparaterna.

- I och med bytet till Lugna Favoriter, kommer vi få fler lyssnare som väljer att ratta in våra frekvenser, och det kommer i förlängningen gynna våra annonsörer, berättar Johan Alsö VD på Radio Co som har frekvenserna i Östergötland.

Östergötlands län
Norrköping 104,9 MHz
Linköping 94,4 MHz
Ringarum 100,6 MHz

Södermanlands län
Nyköping 105,7 MHz
Katrine...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
2017-11-15
Radio Sotenäs-profil har gått bort
2017-10-31
Nya nationella tillstånd
2017-05-19
Sveriges Radio öppnar källkoden för framtidens radio
2017-01-09
Pirate Rock startar i Göteborg
2016-12-01
Radioakademins Hederspris till Ove Joanson & Titti Schultz
2016-09-02
Ingemar Allén tillbaka till Morrongänget
2016-09-01
Richard Herrey till Star FM
2016-08-11
Ellen Bergström och Daniel Paris till NRJ
2016-06-16
Annons: Radio Active söker programledare
2016-05-16
Häglaredsmasten i Borås har gått av
2016-04-28
MTG lanserar STAR FM i Stockholm och Göteborg
2016-04-22
SIFO: RIX FM största kommersiella kanal i Stockholm
2016-04-15
MTG får tre nya radiotillstånd i Stockholm och Göteborg
2016-02-23
Radiolyssnandet ökade år 2015
2016-01-29
Bandit Rock blev Lugna favoriter - igen
2015-12-20
Musikhjälpen samlade in över 31 miljoner kronor
2015-11-09
Ny radiostation i Åmål
2015-11-03
Dejtingprogram i P4
2015-08-26
Nomineringarna till Stora Radiopriset
2015-08-24
300 tjänster bort från MTG
2015-07-14
Radio Örnsköldsviks program ”Sommarpratarna” måste byta namn
2015-07-07
Melodikrysset fyller 50 år
2015-06-03
Årets sommarpratare i P1
2015-05-20
Linköping ny värdstad för Musikhjälpen
2015-04-27
Ny programledare i Mix Megapols Morrongäng