TIPSA REDAKTIONEN: nyhetstips@onair.nu
Radiogalan på Hamburger Börs i Stockholm  
Just nu pågår förberedelserna för fullt inför årets stora radiofest - Radiogalan, som i år hålls på Hamburger Börs i Stockholm den 18 september.

Radiogalan är ett samarbete mellan Sveriges Radio, Utbildningsradion, SBS Discovery Media, MTG Radio och Radioakademien, och där Stora Radiopriset kommer att delas ut.

Stora Radiopriset delas ut i 14 kategorier och har i år rekordmånga anmälningar. Vilka som har nominerats publiceras under första veckan i september.

De kategorier som priset delas ut i är:
Årets Folkbildare
Årets Musik
Åre...
- Läs hela nyheten >>

Lasse Bengtsson till P4 Extra  
På måndag kommer Lasse Bengtsson, tidigare TV4-Nyheterna, att börja som programledare för P4 Extra. Lotta Bromé blir kvar - två dagar i veckan.

- Jag är tillbaka där jag började, säger Lasse Bengtsson, och syftar på när hn jobbade på Sveriges Radio på 70-, 80- och 90-talen. Därefter gick han till TV4-Nyheterna och TV4:s Nyhetsmorgon som han ledde i många år.
2010 lämnade han TV4 för att han ville arbeta som informationssamordnare för Svenska Afghanistankommittén i Kabul.

Lasse Bengtsson kommer att leda P4 Extra två dagar i veck...
- Läs hela nyheten >>

Farrokhzhads sommarprat inte uppvigling  
Justitiekanslern inleder inte förundersökning mot Athena Farrokhzads sommarprat i P1 tidigare i sommar.

Justitiekanslern, JK, kommer inte att inleda någon förundersökning mot Athena Farrokhzads sommarprat i P1 tidigare i sommar, då de inte anser att syftet var att uppmana lyssnarna att begå brottsliga handlingar, det säger SVTs "Kulturnyheterna".

Programmet väckte uppståndelse för sitt politiska innehåll där hon talade om rasism, klassfrågor och politiskt våld ur ett vänsterperspektiv.

Program...
- Läs hela nyheten >>

Radiodagen i Vaxholm  
På lördag, 23 augusti, äger Radiodagen rum i Vaxholm, med anledning av att Vaxholm Radio för exakt 100 år sedan var först i Sverige med tal och musik i radio.

Vaxholm radio var den första permanenta kustradiostationen i Stockholmsområdet. En kustradiostation är en radiostation på land som är avsedd för kommunikation med fartyg. Från början förmedlade man telegramtrafik mellan fartygen och land, men senare även telefoni och radiotelex. Den 1 september 1919 sändes både tal och musik ut från Vaxholm radio, vilket snappades upp av journalister inne i Stockh...
- Läs hela nyheten >>

Martin Stenmarck och Thomas Bodström till Äntligen Morgon  
Varje dag i Äntligen Morgon i Mix Megapol, hörs en kändis som medverkar i programmet. Nya för i höst blir Martin Stenmarck och Thomas Bodström.

Martin Stenmarck, artist och programledare, kommer att medverka på måndagar och ämnet kommer naturligtvis handla om musik.

Thomas Bodström, advokat, författare och tidigare justitieminister, kommer att medverka på onsdagar. Inledningsvis kommer han att förklara och analysera höstens val, framför allt till riksdagen.

Äntligen Morgons programledare Gry Forsell säger:
- Jag är jätteglad att...
- Läs hela nyheten >>

Radiotjänst: Internet hotar Public Service-finansieringen  
Minst 40 miljoner kronor kommer Radiotjänst att betala tillbaka till kunder efter Högsta Förvaltningsdomstolens beslut tidigare i sommar. Men på sikt hotar internetsändningar det ekonomiska underlaget för Public Service, menar Radiotjänst.

Ca 40.000 hushåll har anmält att de inte har en TV-mottagare enligt Högsta Förvaltningsdomstolens riktlinjegivande definition av vad en TV-mottagare är. Den domen kom tidigare i sommar.
Det innebär att Radiotjänst, som har att hålla sig till domen, tvingas att betala tillbaka ca 40 miljoner kronor till de f.d. avgiftsskyldiga.

Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst säger till SVT at...
- Läs hela nyheten >>

Sommarpratande Christian Falk död  
Christian Falk, som skulle sommarprata 26 juli i P1, har avlidit, skriver Expressen. Programmet kommer att sändas ändå på lördag.

Christian Falk har hastigt avlidit till följd av cancer i bukspottkörteln. De senaste dagarna har han legat i koma.

Han skapade Rymdimperiet tillsamamns med Ebba Grön-medlemmarna Joakim Thåström och Stry Terrarie, och som 1983 kortade ner namnet till Imperiet. Christian Falk var basist. På senare år har han arbetat mycket med att producera musik åt andra artister, t.ex. Robyn, Neneh Cherry, Pap...
- Läs hela nyheten >>

Sommarpratare fick politiker att slänga ut TV:n  
I tisdags var det Athena Farrokhzad som sommarpratade i P1. Det hon sa och den musik som spelades fick den moderate politikern Gunnar Axén att köra sin TV-apparat till återvinningscentralen och säga upp sin Radio- och TV-avgift.

Gunnar Axén är moderat ordförande i socialförsäkringsutskottet, och lyssnade i tisdags på Athena Farrokhzads sommarprat i P1. Farrokhzad är poet, litteraturkritiker, översättare och dramatiker.

- Hon uppmuntrade till lagbrott genom att säga att man ska ingå skenäktenskap med personer, stödja sådana som befinner sig olagligt i landet, och vidta alla tänkbara åtgärder för att nationalstaten sk...
- Läs hela nyheten >>

Pliktexemplar hotade i framtiden  
De s.k. pliktleveranserna av radioutsändningar som alla svenska radiostationer måste leverera, är på sikt hotade pga olika utdöende medier. Nu pågår ett europeiskt forskningsprojekt för att försöka råda bot på det.


Allt som sänds ut från en svensk radiostation måste enligt lag spelas in och bevaras i sex månader från sändningsdatumet. Detta utifall någon har synpunkter på och vill anmäla ett visst radioprogram. Detta står i Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen.

Därefter måste alla sändningar som Sveriges Radio har gjort skickas in till Kungliga Biblioteket, s.k. pliktleverans av radio. N...
- Läs hela nyheten >>

Radiotjänst betalar tillbaka  
Den 13 juni beslutade Högsta förvaltningsdomstolen att dator med internetuppkoppling inte var licenspliktigt vad gäller Radio- och TV-avgiften. Nu betalar Radiotjänst tillbaka pengar för felaktigt påförda hushåll och företag.

Det gäller hushåll och företag som inte innehar TV-apparater i klassisk mening men som innehar datorer, surfplattor eller mobiltelefoner med internetanslutning och som därigenom har blivit påförda Radio- och TV-avgift.

Radiotjänst i Kiruna AB arbetar just nu för att upprätta en effektiv process för att hantera återbetalningarna. Just nu har 80.000 personer och företag som berörs fått ett...
- Läs hela nyheten >>

Power Big Meet fyller 30 - Power Meet Radio sänder  
På lördag startar veteranbilsträffen Power Big Meet i Västerås, i år för 30e gången i ordningen. Och Power Meet Radio sänder live på 93.7 kl 17-01 med musik, trafikmeddelanden och reportage.

Man förväntar sig i år 20.000 bilar från hela världen, och är säkra på att det kommer att bli världens största utomhusträff för amerikanska bilar. Det blir även drive-in-vigsel, dop, cruisingar och en laglig burnout.

I etern blir det så klart mycket musik från 50- och 60-talen. Reportagen utifrån kommer att innehålla intervjuer både med vanligt folk och kändisar. Väder och så klart trafikinfor...
- Läs hela nyheten >>

Rix FM Festival får egen station och hemsida  
Lagom till festivalturnén Rix FM Festival lanserar MTG Radio en egen radiostation i Rix FM-appen.

Stationen är tillfällig och kommer att mata festivalbesökarna med musik av bl.a. de artister som kommer att medverka under festivalturnén.

Rix FM-appen finns tillgänglig via Appstore och Google Play.

Samtidigt släpps Rix FM Festivals nya hemsida där mycket av innehållet ska skapas av lyssnare och festivalbesökare. Innehållet samlas ihop av det som publiceras före, under och efter festivalen ...
- Läs hela nyheten >>

Karlavagnen Sommarkväll  
För tredje året i rad byter kändisar jobb med de ordinarie Karlavagnsprogramledarna, när dessa går på semester. Vi har hela listan på sommarkvällskändisarna.


Karlavagnen Sommarkväll sänds 14 juli till 8 augusti kl 21.40-00.00 i P4. Programmen kan förutom i etern också höras på sverigesradio.se där man också kan efterhandslyssna på programmen. Även i appen SR Play för iPhone och Android kan man höra och göra samma sak som på webben.

Här är hela listan på sommarvärdarna:

14 juli - Annika Jankell, programledare
15 juli - Annika Jankell, programleda...
- Läs hela nyheten >>

Gunnel Linde död  
Journalisten och barnboksförfattaren Gunnel Linde har avlidit, 89 år gammal.

Gunnel Linde var mest känd som barnboksförfattare, bl.a. Den vita Stenen, Pellepennan och Suddagumman, Rädda Joppe-död eller levande, m.m.

Men hon var också journalist och arbetade på Sveriges Radios barnavdelning 1957-1989. Ett program hon producerade var "Osynliga klubben och hönshusbåten", vilket var väldigt populärt bland barnen under 50-talet. Programmet blev senare också barnbok.

Gunne...
- Läs hela nyheten >>

Dator med internetuppkoppling inte licenspliktig  
En dator med internetuppkoppling är ingen TV-mottagare. Det slår Högsta Förvaltningsdomstolen fast, och går därmed emot tidigare domar och Radiotjänst i Kiruna AB.

Det mål som har tagits upp i högsta distans handlar om en man i Lund som har medgivit att han har en dator med internetuppkoppling, men att han inte skaffat den i syfte att titta på TV. Både förvaltningsrätten och kammarrätten ansåg att han enligt lagen om Radio och TV i allmänhetens tjänst, därmed är skyldig att betala avgift.

Men Högsta Förvaltningsdomstolen går alltså emot de tidigare domarn...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
8/21/2014
Radiogalan på Hamburger Börs i Stockholm
8/20/2014
Lasse Bengtsson till P4 Extra
8/19/2014
Farrokhzhads sommarprat inte uppvigling
8/18/2014
Radiodagen i Vaxholm
8/7/2014
Martin Stenmarck och Thomas Bodström till Äntligen Morgon
8/6/2014
Radiotjänst: Internet hotar Public Service-finansieringen
7/24/2014
Sommarpratande Christian Falk död
7/23/2014
Sommarpratare fick politiker att slänga ut TV:n
7/23/2014
Pliktexemplar hotade i framtiden
7/3/2014
Radiotjänst betalar tillbaka
7/3/2014
Power Big Meet fyller 30 - Power Meet Radio sänder
7/1/2014
Rix FM Festival får egen station och hemsida
6/30/2014
Karlavagnen Sommarkväll
6/22/2014
Gunnel Linde död
6/13/2014
Dator med internetuppkoppling inte licenspliktig
6/10/2014
I stort sett uppfyllt Public Service-uppdrag
6/5/2014
Minnesprogram om Tommy Blom på Vinyl 107
6/5/2014
Filip & Fredriks podcast större än Metallica?
6/3/2014
Årets sommarvärdar i P1
5/27/2014
Lyssnarnas sommarvärd 2014: Sebastian Kirppu
5/26/2014
Tommy Blom död
5/26/2014
P1 Debatt frias
5/26/2014
Trafikradion utökar servicen
5/18/2014
Aschberg till Rix FM
5/16/2014
Ny Podcaster-version för iPhone och iPad