TIPSA REDAKTIONEN: nyhetstips@onair.nu
Sommarpratande Christian Falk död  
Christian Falk, som skulle sommarprata 26 juli i P1, har avlidit, skriver Expressen. Programmet kommer att sändas ändå på lördag.

Christian Falk har hastigt avlidit till följd av cancer i bukspottkörteln. De senaste dagarna har han legat i koma.

Han skapade Rymdimperiet tillsamamns med Ebba Grön-medlemmarna Joakim Thåström och Stry Terrarie, och som 1983 kortade ner namnet till Imperiet. Christian Falk var basist. På senare år har han arbetat mycket med att producera musik åt andra artister, t.ex. Robyn, Neneh Cherry, Pap...
- Läs hela nyheten >>

Sommarpratare fick politiker att slänga ut TV:n  
I tisdags var det Athena Farrokhzad som sommarpratade i P1. Det hon sa och den musik som spelades fick den moderate politikern Gunnar Axén att köra sin TV-apparat till återvinningscentralen och säga upp sin Radio- och TV-avgift.

Gunnar Axén är moderat ordförande i socialförsäkringsutskottet, och lyssnade i tisdags på Athena Farrokhzads sommarprat i P1. Farrokhzad är poet, litteraturkritiker, översättare och dramatiker.

- Hon uppmuntrade till lagbrott genom att säga att man ska ingå skenäktenskap med personer, stödja sådana som befinner sig olagligt i landet, och vidta alla tänkbara åtgärder för att nationalstaten sk...
- Läs hela nyheten >>

Pliktexemplar hotade i framtiden  
De s.k. pliktleveranserna av radioutsändningar som alla svenska radiostationer måste leverera, är på sikt hotade pga olika utdöende medier. Nu pågår ett europeiskt forskningsprojekt för att försöka råda bot på det.


Allt som sänds ut från en svensk radiostation måste enligt lag spelas in och bevaras i sex månader från sändningsdatumet. Detta utifall någon har synpunkter på och vill anmäla ett visst radioprogram. Detta står i Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen.

Därefter måste alla sändningar som Sveriges Radio har gjort skickas in till Kungliga Biblioteket, s.k. pliktleverans av radio. N...
- Läs hela nyheten >>

Radiotjänst betalar tillbaka  
Den 13 juni beslutade Högsta förvaltningsdomstolen att dator med internetuppkoppling inte var licenspliktigt vad gäller Radio- och TV-avgiften. Nu betalar Radiotjänst tillbaka pengar för felaktigt påförda hushåll och företag.

Det gäller hushåll och företag som inte innehar TV-apparater i klassisk mening men som innehar datorer, surfplattor eller mobiltelefoner med internetanslutning och som därigenom har blivit påförda Radio- och TV-avgift.

Radiotjänst i Kiruna AB arbetar just nu för att upprätta en effektiv process för att hantera återbetalningarna. Just nu har 80.000 personer och företag som berörs fått ett...
- Läs hela nyheten >>

Power Big Meet fyller 30 - Power Meet Radio sänder  
På lördag startar veteranbilsträffen Power Big Meet i Västerås, i år för 30e gången i ordningen. Och Power Meet Radio sänder live på 93.7 kl 17-01 med musik, trafikmeddelanden och reportage.

Man förväntar sig i år 20.000 bilar från hela världen, och är säkra på att det kommer att bli världens största utomhusträff för amerikanska bilar. Det blir även drive-in-vigsel, dop, cruisingar och en laglig burnout.

I etern blir det så klart mycket musik från 50- och 60-talen. Reportagen utifrån kommer att innehålla intervjuer både med vanligt folk och kändisar. Väder och så klart trafikinfor...
- Läs hela nyheten >>

Rix FM Festival får egen station och hemsida  
Lagom till festivalturnén Rix FM Festival lanserar MTG Radio en egen radiostation i Rix FM-appen.

Stationen är tillfällig och kommer att mata festivalbesökarna med musik av bl.a. de artister som kommer att medverka under festivalturnén.

Rix FM-appen finns tillgänglig via Appstore och Google Play.

Samtidigt släpps Rix FM Festivals nya hemsida där mycket av innehållet ska skapas av lyssnare och festivalbesökare. Innehållet samlas ihop av det som publiceras före, under och efter festivalen ...
- Läs hela nyheten >>

Karlavagnen Sommarkväll  
För tredje året i rad byter kändisar jobb med de ordinarie Karlavagnsprogramledarna, när dessa går på semester. Vi har hela listan på sommarkvällskändisarna.


Karlavagnen Sommarkväll sänds 14 juli till 8 augusti kl 21.40-00.00 i P4. Programmen kan förutom i etern också höras på sverigesradio.se där man också kan efterhandslyssna på programmen. Även i appen SR Play för iPhone och Android kan man höra och göra samma sak som på webben.

Här är hela listan på sommarvärdarna:

14 juli - Annika Jankell, programledare
15 juli - Annika Jankell, programleda...
- Läs hela nyheten >>

Gunnel Linde död  
Journalisten och barnboksförfattaren Gunnel Linde har avlidit, 89 år gammal.

Gunnel Linde var mest känd som barnboksförfattare, bl.a. Den vita Stenen, Pellepennan och Suddagumman, Rädda Joppe-död eller levande, m.m.

Men hon var också journalist och arbetade på Sveriges Radios barnavdelning 1957-1989. Ett program hon producerade var "Osynliga klubben och hönshusbåten", vilket var väldigt populärt bland barnen under 50-talet. Programmet blev senare också barnbok.

Gunne...
- Läs hela nyheten >>

Dator med internetuppkoppling inte licenspliktig  
En dator med internetuppkoppling är ingen TV-mottagare. Det slår Högsta Förvaltningsdomstolen fast, och går därmed emot tidigare domar och Radiotjänst i Kiruna AB.

Det mål som har tagits upp i högsta distans handlar om en man i Lund som har medgivit att han har en dator med internetuppkoppling, men att han inte skaffat den i syfte att titta på TV. Både förvaltningsrätten och kammarrätten ansåg att han enligt lagen om Radio och TV i allmänhetens tjänst, därmed är skyldig att betala avgift.

Men Högsta Förvaltningsdomstolen går alltså emot de tidigare domarn...
- Läs hela nyheten >>

I stort sett uppfyllt Public Service-uppdrag  
Granskningsnämnden vid Myndigheten för Radio och TV har granskat huruvida Public Service-bolagen har skött sina uppgifter gentemot staten. De får godkänt med vissa anmärkningar.

Man bedömer att SR, SVT och UR huvudsakligen har uppfyllt sina public service-uppdrag under 2013.

Det som Sveriges Radio brister i är framför allt två saker:
- Att man inte har tagit särskild hänsyn till de språkliga behoven hos barn och ungdomar som tillhör språkgruppen romani chib.
- Att man inte har prioriterat tillgängligheten till program för barn och unga med funktionsnedsättningar.

...
- Läs hela nyheten >>

Minnesprogram om Tommy Blom på Vinyl 107  
Som Onair tidigare har berättat om, avled Tommy Blom för en tid sedan. Nu sänder Vinyl 107 ett extrainsatt minnesprogram om honom.

Tommy Blom var både frontfigur och sångare i 60-talsbandet Tages. Men på senare år var han också programledare på Vinyl 107 i Stockholm.

På söndag 8 juni kl 8-12 har därför Vinyl 107 satt in ett extrainsatt minnesprogram om Tommy Blom. Medverkar i programmet gör bl.a. Ola Håkansson, Claes "Clabbe" af Geijerstam, Lalla Hansson och Lennart Grahn, som kommer att berätta om sina minnen av Tommy Blo...
- Läs hela nyheten >>

Filip & Fredriks podcast större än Metallica?  
Filip och Fredriks podcastshow som sänds från Globen ikväll är väldigt nära att slå Metallicas publikrekord från 2009.

16531 besökare hade Metallica 2009, och antalet sålda biljetter till Filip & Fredriks podcast är nu uppe i nästan samma siffror.

Kvällens podcast blir den 200e i ordningen, och när kvällen är över så tar de semester. Först då vet man också hur många som faktiskt dök upp i Globen.

I höst återkommer de, men kommer att sända på engelska.
- Vi behöver en ny injektion och vi behöver tvinga os...
- Läs hela nyheten >>

Årets sommarvärdar i P1  
Nu är Årets sommarvärdar i P1 utsedda. Och här är hela listan.

För 55e året i rad sänds programmet "Sommar", och här är hela listan över de som ska sommarprata. Alla sommarpratare kan även avlyssnas i efterhand på sverigesradio.se/sommar21 Jason Diakité, musiker, artist, programledare,
22 Sanna Nielsen, artist
23 Nathalia Edenmont, fotokonstnär
24 Johan Croneman, journalist, tv-kritiker, krönikör
25 Antje Jackelén, biskop i Lunds stift, bliva...
- Läs hela nyheten >>

Lyssnarnas sommarvärd 2014: Sebastian Kirppu  
Sebastian Kirppu, 41 år från Malung blev utsedd av lyssnarna till Lyssnarnas Sommarvärd 2014. Sommar i P1 med Sebastian sänds onsdag 16 juli kl 13.00

I sitt sommarprat vill Sebastian ta med lyssnarna ut i naturskogen, vilket enligt honom själv är den finaste studio han kan tänka sig att spela in ett Sommarprogram i.

- Lyssnarna har valt att följa med Sebastian Kirppu ut på en skogsvandraing, och vi ser alla mycket fram emot ett Sommar från den svenska naturskogen med fågelkvitter och gransus som ljudkuliss mitt under högsommaren, säge...
- Läs hela nyheten >>

Tommy Blom död  
Tommy Blom, frontfigur i gruppen Tages, men också f.d. radiopratare på Vinyl 107, har avlidit 67 år gammal.

Tommy Blom var under 60-talet sångare och frontfigur i bandet Tages och hade en mängd hits som låg på Tio-i-topp. 1968 hoppade han av från Tages och satsade på solokarriär och arbetade med andra artister.

I mitten av 90-talet blev Tommy Blom programledare på Vinyl 107 i Stockholm, där han kunde höras dagligen fram till 2008. 2011 återvände han till Vinyl 107 och sände "60-talsmorgon" varje sönd...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
7/24/2014
Sommarpratande Christian Falk död
7/23/2014
Sommarpratare fick politiker att slänga ut TV:n
7/23/2014
Pliktexemplar hotade i framtiden
7/3/2014
Radiotjänst betalar tillbaka
7/3/2014
Power Big Meet fyller 30 - Power Meet Radio sänder
7/1/2014
Rix FM Festival får egen station och hemsida
6/30/2014
Karlavagnen Sommarkväll
6/22/2014
Gunnel Linde död
6/13/2014
Dator med internetuppkoppling inte licenspliktig
6/10/2014
I stort sett uppfyllt Public Service-uppdrag
6/5/2014
Minnesprogram om Tommy Blom på Vinyl 107
6/5/2014
Filip & Fredriks podcast större än Metallica?
6/3/2014
Årets sommarvärdar i P1
5/27/2014
Lyssnarnas sommarvärd 2014: Sebastian Kirppu
5/26/2014
Tommy Blom död
5/26/2014
P1 Debatt frias
5/26/2014
Trafikradion utökar servicen
5/18/2014
Aschberg till Rix FM
5/16/2014
Ny Podcaster-version för iPhone och iPad
5/16/2014
Förhandsprövning av nya tjänster ses över
5/12/2014
Ny version av SR Play-appen
5/8/2014
Ametist Azordegan i blåsväder
5/6/2014
Sofie Lycksell ny kanalchef på SR Östergötland
5/6/2014
SR förstärker Norden-bevakningen
4/25/2014
TNS SIFO Radioundersökningar, Rapport II-2014