TIPSA REDAKTIONEN: nyhetstips@onair.nu
Världsröstdagen  
Idag, 16 april, är det Världsröstdagen, en dag för alla som använder rösten i någon form.

Dagen uppmärksammas i Sverige främst genom konserter, körframträdanden m.m.
Men utomlands är det flera radiostationer som har anammat Världsröstdagen (World Voice Day), för att lyfta fram att man ju faktiskt använder röster för att lyfta fram sin stations budskap, reklam, position på marknaden eller vad det månne vara.
Och vad passar inte bättre än att använda röstmediet Radion för att uppmärksa...
- Läs hela nyheten >>

Mer trafik i P4 Gotland  
Med start på måndag börjar P4 Gotland att leverera lokal trafikinformation i etern.

Det blir inte bara vägtrafik, utan också information om färjorna från Oskarshamn och Nynäshamn, samt eventuella problem med flygtrafiken, och annan samhällsservice.

- Vi har kontakt med trafikföretagen och med Region Gotland för att så snabbt som möjligt kunna ge radiolyssnarna och besökarna på trafikwebben information om det är förseningar eller andra typer av problem. Till exempel om vårdc...
- Läs hela nyheten >>

Carin Hjulström till P4 Extra på lördagar  
TV-programledaren Carin Hjulström blir ny programledare för P4 Extra på lördagar. Den 12 april går hon in i studion för första gången.

- Jag är ju van vid direktsändning i TV, men att göra det i radio är nytt. Det känns pirrigt och lustfyllt. Perfekt att slippa tillbringa en timme i sminket före sändning, säger Carin Hjulström.

Först blir det två helger på raken, och därefter en gång i månaden som hon sänder.
De två tidigare lördagsprogramledarna Erik Blix och Carina Holmberg kommer att fortsätta att sända på lördagar,...
- Läs hela nyheten >>

Nicke Borg till Rockklassiker  
Sångaren Nicke Borg, tidigare Backyard Babies, kommer att börja sända på Rockklassiker med start 5 maj, meddelar SBS Discovery Radio.

Nicke Borg slog igenom som sångare i Backyard Babies men har även haft en solokarriär. Radio är ingalunda nytt för honom, för tre år sedan fick han möjlighet att göra ett specialprogram på Bandit. Nu lämnar han alltså Bandit för konkurrenten Rockklassiker.

Håkan Morland, programdirektör på SBS Discovery Radio, säger:
- Nicke Borg är ett stort namn för att bara köra ett litet helgprogram. Ha...
- Läs hela nyheten >>

Tre nya stationer i MTG-apparna  
Igår tillkom tre nya stationer i MTG Radios webbradioapp. Så här gör du för att lyssna på dem.

Den ena stationen är en "nygamling", Svenska Favoriter, som låter ungefär som dess namne gjorde när de sände över Stockholm på 101.9 MHz 2002-2008. När Onair testlyssnade på den nya stationen var det både helt nya låtar på svenska, varvat med äldre. Den äldsta vi hörde var en låt med Sven-Bertil Taube från 70-talet.

Star 90's heter den andra nya stationen, och en station som vi tidigare har sak...
- Läs hela nyheten >>

Ny utbildning för podcastare på Berghs  
Christian Hedlund och Linda Myron, tidigare MTG Radio, drar igång en kurs för den som vill utveckla sitt podcastande. Man gör det i samarbete med Berghs School of Communication.

Alla kan sätta upp en podcast och nå ut till hela världen, men för att bli riktigt bra (och därigenom få fler intresserade och återkommande lyssnare) måste man veta hur man ska lägga upp sina sändningar och hur man ska framföra sitt budskap.

I kursen "Radio. Podcast. Röster." som Christian Hedlund och Linda Myron, bägge tidigare MTG Radio-anställda, har satt upp tillsammans med Berghs School of...
- Läs hela nyheten >>

Närradion kan andas ut  
Nä, någon Digitalradionämnd ska inte stänga ner närradion. Det var bara vi på Onair som skojade lite. :)

Det blir ingen "Digitalradionämnd" som ska hjälpa Myndigheten för Radio och TV, Post- och Telestyrelsen samt sändningsorganisationerna med övergången till digital radio.
Det var bara vi på Onair som skojade lite, dagen till ära.

De befintliga myndigheterna hjälper gärna till med att svara på frågor kring DAB. Men ring inte Kulturdepartementet och fråga efter Sven-Erik Lürén bara, för han finns...
- Läs hela nyheten >>

Ny myndighet förnyar inte närradiotillstånd  
Idag ser en ny myndighet dagens ljus, Digitalradionämnden. De ska hjälpa till i övergången från analog till digital utsändningsteknik. Samtidigt meddelar de att dagens närradiotillstånd inte förnyas när de löper ut.

Myndighetens primära uppgift är att underlätta övergången till DAB-teknik för närradio, privat lokalradio och Sveriges Radio. De kommer att arbeta tätt med Myndigheten för radio och TV, Post- och Telestyrelsen samt dagens tillståndshavare.

Sven-Erik Lürén vid Kulturdepartementet, säger till Onair:
- Vid analys har det visat sig att det har uppstått en mängd frågor, både när det gäller avtal...
- Läs hela nyheten >>

SR Väst fällda för bristande saklighet  
Tre inslag i Sveriges Radio Väst, med granskning av återvinningsföretaget Rambo i Lysekil, granskades av Granskningsnämnden vid Myndigheten för Radio och TV. Ett inslag fälldes av nämnden, medan de två andra friades.

I det första inslaget, sänt 2013-09-20, uppgavs att Rambo inte velat lämna ut en uppdragsbeskrivning till reportern på SR Väst. Detta trots att reportern hade tagit del av den, dagen innan inslaget sändes. För detta fälls inslaget för bristande saklighet.

De två andra inslagen, sända 2013-10-01 resp 2013-10-03, handlade om att företaget inte hade anmält en eventuell arbetsplatsolycka till Arbet...
- Läs hela nyheten >>

Politisk reklam het potatis i Radio 88  
Huruvida politisk reklam ska sändas eller inte har varit en diskussionsfråga under alla år som radioreklam har varit tillåtet. Radio 88 i Partille har nu fått kritik efter att bara Sverigedemokraternas reklam rullar i kanalen.

Diskussionerna kring reklam för politiska partier eller inte har varit stor under alla valår som reklam i radio har varit tillåtet. Ja, även kring politisk reklam i TV har det stormat.
De som är emot politisk reklam hävdar att man endast bör tillåta radioreklam för produkter och tjänster, inte politiska idéer. Det har även hörts röster för att bara partier som överensstämmer ideologiskt med ens e...
- Läs hela nyheten >>

Skoldator licenspliktig, men kostnad kan krävas av kommunen  
En familj i Alingsås måste betala Radio- och TV-avgift för sina barns skoldatorer. Men kostnaden skulle kunna krävas åter av kommunen, säger Skolverket.

En mamma i Alingsås har varken TV eller dator, men ska ändå betala TV-avgift. Det är hennes barn som har fått datorer från skolan samt internetuppkoppling för att användas i undervisningen. Det gör att familjen måste betala Radio- och TV-avgift, rapporterade GT härom dan.

Ärendet har prövats av Förvaltningsrätten i Luleå som går på Radiotjänsts linje - eftersom familjen har tillgång till dator ...
- Läs hela nyheten >>

Närradiodagar och årsstämma för NRO i Trollhättan  
Närradions riksorganisation, NRO, håller i år sin årstämma samt konferens, "Närradiodagarna", i Trollhättan 5-6 april. Flera workshops och seminarier är inbokade.

Stämman (årsmötet) hålls under söndagen och arrangeras i samarbete med Trollhättans Närradioförening, men redan under lördagen blir det flera workshops och seminarier för deltagarna.

Så här ser programmet ut:

Lördag
9.30-12 - Kristna Radionätet, KRN, håller årsmöte
12-13 - Lunch
13-15.30 - Om NRO:s internationella arbete. Man berättar också om DRM-försöket i Stockholm.
16-17 - Västra Gö...
- Läs hela nyheten >>

Kaliber firar 10 år  
Kaliber i P1 har sänts sedan 2004, och firar 10-årsjubiléet med ett jubileumsprogram den 6 april.

Totalt har man under dessa 10 år sänt 252 program. Man avslöjar och granskar samhällsfenomen i tiden, och sänds söndagar kl 12.00 i P1.

I jubileumsprogrammet den 6 april kl 12.00 frågar man sig vilka granskningar som har fått störst uppmärksamhet, och vilka förändringar har sändningarna lett till?
Kalibers producent Sofia Boo säger:
- Det har varit jättekul att titta tillbaka på alla fant...
- Läs hela nyheten >>

Friande och fällande  
Idag meddelade Granskningsnämnden vid Myndigheten för Radio och TV att man friar Tankesmedjan i SR P3, fäller P4 Skaraborg och Sörmland samt friar Morgonekot i P1.

Många beslut från myndigheten alltså.

Tankesmedjan i P3 är ett satirprogram. 126 personer anmälde ett program den 21 november förra året, som handlade om att staten inte längre subventionerar insulinpumpar till personer med diabetes.
Anmälarna ansåg att inslaget var kränkande mot diabetiker.
Nämnden visade förståelse för att programledaren raljerade och uttryckte smaklösa och stötande formule...
- Läs hela nyheten >>

Ingen gripen för mordet  
Ännu är ingen gripen för mordet på Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner. Men en islamistisk grupp i Afghanistan tar på sig ansvaret, rapporterar Sveriges Radio. Igår kväll kom också ett gemensamt uttalande från flera Public Service-företag runt om i Europa.

Gruppen som tar på sig ansvaret, ska vara en utbrytargrupp från talibanerna och hävdar på sin hemsida att de ligger bakom mordet. Men journalister i Kabul ifrågasätter gruppens trovärdighet då de tidigare har tagit på sig flera mord. Än så länge har polisen i Kabul inte gripit någon.

I Sveriges Radios lokaler i Stockholm har man gjort iordning ett kondoleansbord för Nils Horner för den som vill...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
4/16/2014
Världsröstdagen
4/12/2014
Mer trafik i P4 Gotland
4/9/2014
Carin Hjulström till P4 Extra på lördagar
4/7/2014
Nicke Borg till Rockklassiker
4/5/2014
Tre nya stationer i MTG-apparna
4/2/2014
Ny utbildning för podcastare på Berghs
4/1/2014
Närradion kan andas ut
4/1/2014
Ny myndighet förnyar inte närradiotillstånd
3/31/2014
SR Väst fällda för bristande saklighet
3/28/2014
Politisk reklam het potatis i Radio 88
3/27/2014
Skoldator licenspliktig, men kostnad kan krävas av kommunen
3/26/2014
Närradiodagar och årsstämma för NRO i Trollhättan
3/26/2014
Kaliber firar 10 år
3/17/2014
Friande och fällande
3/13/2014
Ingen gripen för mordet
3/11/2014
SR:s Nils Horner dödad i Kabul
3/6/2014
Fortsatt högt förtroende för SR
2/28/2014
Svensktoppen Nästa skärper reglerna
2/24/2014
Provsändningar med DRM+
2/21/2014
10 år som radiovärldsarv
2/21/2014
Demonstranter i radiohuset i Göteborg
2/19/2014
Svensktoppen på väg att förnyas
2/14/2014
Malena Ernman hoppar av Karlavagnen
2/13/2014
Musikern Michael Saxell till Radio Active
2/12/2014
Soran Ismail i karantän till årsskiftet