TIPSA REDAKTIONEN: nyhetstips@onair.nu
Fler SR-frekvenser i Luleå  
Fr.o.m. 31 oktober kommer man att kunna lyssna på P1, P2 och P3 från Mjölkuddsbergets mast i Luleå. Den befintliga P4 Norrbotten-sändaren kommer också att få bättre utsändningskvalitet.

Sveriges Radio meddelar att de kommer att modernisera samtliga FM-sändningar i landet, vilket ska ge starkare sändningar och bättre ljudkvalitet.

Som en del i detta kommer man att komplettera Mjölkuddsbergets mast genom att lägga till P1, P2 och P3, samtidigt som man uppgraderar den befintliga P4 Norrbotten-sändaren.

De nya frekvenserna blir:
P1: 87.6 MHz
P2: 96.5 MHz
P3: 107.6 MHz
P4 No...
- Läs hela nyheten >>

Daytona delar ut Svenska Podradiopriset 2014  
Det finns en enorm kreativitet och ett myller av personliga uttryck i podradiovärlden, skriver byrån Daytona. För nionde året i rad delar man därför ut Svenska podradiopriset. Här är de nominerade.

Det är lyssnarna själva som utser vinnarna. Det gör man genom att gå in på länken nedan och rösta på den podradio som man tycker förtjänar pris i resp kategori.

Varje podcast är nominerad i två av kategorierna. Man röstar genom att ange sin epostadress, och sedan klickar på den länk som man får sig tillskickad.

Fram till den 26/10 kl 23.59.59 kan man rösta.

Här är de nominerade:

Bästa ...
- Läs hela nyheten >>

Arantxa Alvarez ny publikambassadör i Musikhjälpen  
I somras kunde man höra Arantxa Alvarez som programledare i Morgonpasset i P3. Nu blir hon publikambassadör i Musikhjälpen.

Musikhjälpens tema i år är kampen mot HIV. Arantxa Alvarez uppgift blir att peppa Sveriges ungdomar och fritidsgårdar att hjälpa till med insamlingen.
Med start idag, 22/10 kan den som vill anmäla sitt eget initiativ till insamling på musikhjälpen.se

– Det är en stor ära för mig att få jobba som ambassadör, som folkets röst, i Musikhjälpen det här året. Mitt främsta uppdrag är att få så mån...
- Läs hela nyheten >>

Anna Charlotta Gunnarsson nominerad till Augustpriset  
Anna Charlotta Gunnarsson som tidigare har arbetat på SR i olika omgångar, har nominerats till Augustpriset för sin bok "Popmusik rimmar på politik".

Anna Charlotta Gunnarsson har tidigare arbetat som reporter på SR Göteborg, både i P4 och P3. Hon har även arbetat på olika TV-kanaler.¨
Sedan 2009 sänds hennes UR-serie "Pop och politik" i P4 på somrarna.
2011 vann hon Stora Radiopriset i kategorin Årets musikprogram, och hon och hennes redaktion har även vunnit Ikarospriset.

Sedan en tid är hon också författare, och det är för sin bok "Popm...
- Läs hela nyheten >>

Fusk i Melodikrysset  
Med hjälp av appar som Shazam har flera personer lyckats lösa Meldodikrysset, skriver P3 Nyheter.

SR-programmet PP3 har upptäckt att de tre mest sökta låtarna i appen Shazam är låtar som har spelats i det senaste avsnittet av Meldodikrysset.
T.ex. har man sett att den senaste veckan har de flesta sökningarna från Sverige varit Cliff Richard, Elin Lanto och Herbert von Karajan med Berlinfilharmonikerna.

Appen används genom att lyssna av några sekunder av en låt som man hör på radion, i en b...
- Läs hela nyheten >>

Bulls Country Jukebox läggs ner  
Bulls Country Jukebox, som har producerats av Countrykanalen för sig själva och ett antal närradiostationer runt om i landet, läggs ner.

Detta meddelar Per Gyllingberg, producent för programmet idag.
Programmet har distribuerats till ett flertal närradiostationer runt om i landet:
Radio Tidaholm, Radio Falköping, Radio Nostalgi, Radio Wake up, Radio Sotenäs, Radio Skellefteå, Cityradion Gävle och närradion i Boden.

Anledningen är att tiden inte räcker till, och att man vill lägga mer krut på Countrykanalen Sweden.

- Tide...
- Läs hela nyheten >>

Avbrott på SR:s FM-sändare i Göteborg  
Ett avbrott på elförsörjningen i masten i Brudaremossen i Göteborg, orsakade ett 24 minuter långt avbrott på samtliga FM-sändningar över Göteborg.

Avbrotten startade kl 13.20 under tisdagen. Även reservkraftmatningen ska ha fallerat, uppger Sveriges Radio. Det är ännu oklart varför de olika kraftmatningssystemen har fallit ifrån, vilket nu ska utredas.

Även SVT:s sändningar samt närradiostationer och en del andra radiobaserade system som finns i mastanläggningen slogs ut. Likaså slavsändare som får sin matning från Brudaremossen.

Sveri...
- Läs hela nyheten >>

NRO vill ha långsammare övergång till digitalradio  
Närradions Riksorganisation, NRO, vill se att FM-radion lever kvar parallellt med den digitala radion, under en längre tid. Detta för att den äldre befolkningen ska få längre tid på sig att anpassa sig och sin teknik.

Man hänvisar till en studie som gjorts vid Högskolan i Skövde, "När mormors resa blir digital", och som Sveriges Radio Skaraborg berättade om i lördags. I studien exemplifierar man med bussresor där tidtabeller blir digitala, men pekar samtidigt i stort på att digitaliseringen av vårt samhälle begränsar den äldre befolkningens möjlighet till samhällsservice.

- Ju sämre man är på de digitala...
- Läs hela nyheten >>

Eskilstunabor får lättare att lyssna på P4 Sörmland  
Med en förlängning av Teracoms Hällbergamast ska boende i och omkring Eskilstuna få det lättare att lyssna på P4 Sörmland.

Masten, som höjs genom en påmontering av extra fackverksmoduler, ska höjas från 65 till 105 meter. Det gör att ca 10.000 fler lyssnare i och omkring Eskilstuna kommer att kunna lyssna på P4 Sörmland, istället för att behöva lyssna på P4 Västmanland.

Med hjälp av helikoptrar har man lyft på fler moduler i dagarna. Den 1 november ska monteringen av antennerna vara på plats, intrimmade och klara f...
- Läs hela nyheten >>

TV-bönderna som poddradio  
I spåren av TV-succén "Bonde söker fru" startar nu LRF Media AB poddradion "TV-bönderna" med eftersnack till TV-avsnitten.

Det är åtta år sedan "Bonde söker fru" hade premiär i Sverige, med tyska "Bauer sucht Frau" som förlaga. Den tyska förlagan fokuserar mer på livet på landet och som lantbrukare än vad den svenska serien gör.

Därför gör nu Lantbrukspodden en spinoff på sin poddradio "Lantbrukspodden" och startar "TV-bönderna" där de förutom eftersnack till vad som har hänt i TV-serien, också kommer att diskutera...
- Läs hela nyheten >>

25 nya tillstånd till digital kommersiell radio  
Myndigheten för Radio och TV har idag beslutat att ge 21 nationella och fyra lokala/regionala tillstånd att sända digital kommersiell radio. Flest tillstånd fick Kilohertz AB och SBS Discovery AB.

Tillstånden gäller från idag till 30 september 2022, under förutsättning att sändningarna inleds senast 1 oktober nästa år.
Tillstånden är också förenade med ett utbyggnadsvillkor där man vid halvårsskiftet 2018 ska täcka minst 70% av befolkningen.
De regionala tillstånden har motsvarande uppbyggnadsvillkor inom sina respektive områden.

Följande företag har fått nationella tillstånd:
...
- Läs hela nyheten >>

SR Göteborg anmäld för uppmuntran till våld  
Sveriges Radio Göteborg anmäls till Granskningsnämnden vid Myndigheten för radio och TV, för att ha spelat Thomas Stenströms "Slå mig hårt i ansiktet". Anmälaren anser att texten uppmanar till fysiskt våld.

Slå mig hårt i ansiktet så får jag känna att jag lever. Skjut mig här och nu för nu kan jag dö. - så går refrängen till Thomas Stenströms sommarhit "Slå mig hårt i ansiktet".

Anmälaren skriver i sin anmälan:
"Med tanke på hur mycket våld det redan finns i vårt samhälle och hur många med alla medel försöker bekämpa det så tycker jag inte att man behöver uppmana till mer våld i en rikstäc...
- Läs hela nyheten >>

Vinnare av Stora Radiopriset 2014  
Ikväll delades Stora Radiopriset ut på Radiogalan som avslutade Radiodagen i Stockholm. Här är årets alla vinnare.

Stora Radiopriset delas ut i 11 kategorier av Radioakademien. Dessutom delas Årets Hederspris resp Radioakademiens Specialpris ut. I år gick hederspriset till Gert Fylking, och specialpriset postumt till Nils Horner som mördades i tjänsten i Afghanistans huvudstad Kabul i mars i år.

Radiodagen och Radiogalan organiseras av radioföretagen Sveriges Radio, MTG Radio och SBS Radio i samarbete med R...
- Läs hela nyheten >>

Frianden från Granskningsnämnden  
Idag kom ett antal avgöranden från Granskningsnämnden vid Myndigheten för radio och TV. Alla som berörde radio friades av nämnden.

Nämnden ansåg att det kunde diskuteras om en tillfälligt medverkandes uttalanden i Studio 1 i P1 om en trafikolycka innebar ett personangrepp i strid med kravet på opartiskhet. Mot bakgrund av programledarnas balanserade frågor och kommentarer friades inslaget (
Beslut 14/00852)

Ett inslag i SR:s Kulturnytt om en tv...
- Läs hela nyheten >>

Radioprofil sparkas från P4 Jönköping  
Musikern och radioprofilen Fredrik Boltes sparkas med omedelbar verkan från Sveriges Radio Jönköping efter att ha lurat en lokal SD-politiker att sjunga till en gammal nazistmarsch.

Fredrik Boltes som tidigare har arbetat som programledare vid SR Jönköping har varit inhyrd för ett projekt där man låter lokala politiker sjunga nyskrivna låtar. Under tisdagen var det Sverigesdemokraternas tur att sjunga tillsammans med Boltes.

Boltes säger till TT att han kände ett moraliskt dilemma då han kände att han inte kunde "göra nåt skojigt med det partiet", och istället tog han en g...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
10/30/2014
Fler SR-frekvenser i Luleå
10/24/2014
Daytona delar ut Svenska Podradiopriset 2014
10/22/2014
Arantxa Alvarez ny publikambassadör i Musikhjälpen
10/20/2014
Anna Charlotta Gunnarsson nominerad till Augustpriset
10/20/2014
Fusk i Melodikrysset
10/16/2014
Bulls Country Jukebox läggs ner
10/14/2014
Avbrott på SR:s FM-sändare i Göteborg
10/12/2014
NRO vill ha långsammare övergång till digitalradio
10/7/2014
Eskilstunabor får lättare att lyssna på P4 Sörmland
10/5/2014
TV-bönderna som poddradio
10/2/2014
25 nya tillstånd till digital kommersiell radio
9/30/2014
SR Göteborg anmäld för uppmuntran till våld
9/18/2014
Vinnare av Stora Radiopriset 2014
9/15/2014
Frianden från Granskningsnämnden
9/2/2014
Radioprofil sparkas från P4 Jönköping
9/2/2014
Riksrevisionen granskar digitalradion
9/1/2014
Radio 88 Partille med ny hemsida
8/30/2014
Kakan Hermansson hetsade mot polisen
8/27/2014
EventFM läggs ner
8/27/2014
Stora Radiopriset 2014 - De nominerade
8/21/2014
Radiogalan på Hamburger Börs i Stockholm
8/20/2014
Lasse Bengtsson till P4 Extra
8/19/2014
Farrokhzhads sommarprat inte uppvigling
8/18/2014
Radiodagen i Vaxholm
8/7/2014
Martin Stenmarck och Thomas Bodström till Äntligen Morgon