TIPSA REDAKTIONEN: nyhetstips@onair.nu
Årsrapport för nationell radiolyssning 2014  
Idag publicerar TNS Sifo sin årsrapport för nationell radiolyssning. Enligt undersökningen var den daglig räckvidden för radiolyssnandet under 2014 i Sverige 72,6 procent. I genomsnitt lyssnade varje person 107 minuter på radio per dag. Av dessa 107 minuter så var 56 i det egna hemmet och 51 minuter på annan plats (bil, andra färdmedel, arbete/skola, utomhus etc.).

Enligt rapporten var såväl räckvidd som lyssnartid störst i de äldre åldersgrupperna. Dock var dygnsräckvidden bland personer 12-29 år så hög som 56,8 procent och lyssnartiden 52 minuter. Män lyssnade i något högre utsträckning än kvinnor, avser såväl räckvidd som lyssnartid.

Räckvidd och lyssnartid var i stort sett identisk under de fem vardagarna (74,1 procent, 112 minuter) för att sjunka någ...
- Läs hela nyheten >>

Sveriges Radio i topp  
Förtroendebarometern som mäter allmänhetens förtroende för medieföretag, institutioner och företag i landet presenterades idag. Sveriges Radio toppar listan för femte gången – denna gång med hela 71%.

Resultatet från MedieAkademins förtroendebarometer presenterades idag på Mediedagarna, Meg, i Göteborg. Förtroendebarometern är sammanställd av Göteborgs universitet och TNS-Sifo. Den har genomförts sedan 1997 och mäter allmänhetens förtroende för medier, företag och institutioner. Förtroendebarometern bygger på 1200 webbintervjuer gjorda mellan den 10-16 februari.

Förtroendebarometern 2015
1...
- Läs hela nyheten >>

Till salu: 14 radiostationer  
Enligt Dagens Media har Discovery Networks påbörjat en försäljningsprocess där samtliga radiostationer som ingår i SBS Discovery Radio i Norden säljas. Det ska dessutom enligt tidningens källor redan finns bud på företaget. Några av stationerna som ingår i köpet är Mix Megapol, Rockklassiker och The Voice.

För tre år sedan köpte den internationella tv-jätten Discovery upp SBS Nordic för en köpeskilling på 11 miljarder. I köpet ingick bland annat 14 radiostationer i Danmark, Norge, Finland och Sverige. Anledningen till försäljningen ska enligt källorna vara att Discovery inte anser att radion passar in i verksamheten då företaget ursprungligen är ett utpräglat TV-bolag.

Tillstånden för radiostatio...
- Läs hela nyheten >>

Ny radiokanal i Stockholm  
Idag startar en ny radiostation i Stockholm - Dixie Radio 107.9.

Enligt ett pressmeddelande kommer lyssnarna att erbjudas ett brett utbud av ny rock och country, presenterat av välkända programledare, dygnet runt.

- "Med Dixie Radio ska vi bredda stockholmarnas intresse för rock- och countrymusiken.
Förutom musiken kommer kanalen ha ett brett programutbud med välkända och underhållande karaktärer. Dixie Radio kommer definitivt skilja sig från övriga kanaler...
- Läs hela nyheten >>

P4 Skaraborg får ny chef  
Gabriel Byström, som idag är kulturchef på Göteborgs-Posten, kommer bli P4 Skaraborgs nya kanalchef.

Redan 1994 började Gabriel Byström arbeta på Göteborgs-postens nöjesredakton. Han har därefter haft många arbetsledande redaktionella befattningar på tidningen och de senaste nio åren har han varit kulturchef på Göteborgs-posten där haft ansvar för flera större projekt.

– Det känns spännande att få ta steget till Sveriges Radio, ett av landets i särklass mest betydelsefulla medieföretag med en...
- Läs hela nyheten >>

Nils Horners misstänkta mördare gripen  
Den 11 mars förra året sköts Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner till döds i Kabuls diplomatkvarter, under en reportageresa i Afghanistan. Ledaren för gruppen "Självmordsfronten", som tog på sig skulden för attentatet, har nu gripits enligt afghansk underrättelsetjänst.

Gruppen "Självmordsfronten" menade att Nils Horner var en brittisk spion då han hade både svenskt och brittiskt medborgarskap. Gruppen beskriver sig själva som avhoppare från den afghanska talibanrörelsen och beskrivs som en terroristorganisation av de afghanska myndigheterna.

Vid gripandet hade gruppens ledare enligt underrättelsetjänstens talesman Hassib Sediqi, citerad av nyhetsbyrån AP, två...
- Läs hela nyheten >>

Nazister blockerade P4 Dalarnas entré  
Inatt spärrade en nazistisk grupp av entrén till Sveriges Radio P4 Dalarna. Orsaken skulle vara att få dem att inte sända program om Förintelsens minnesdag.

Svenska Motståndsrörelsen uppmanade SR Dalarna på ett anslag på avspärrningsbanden att inte rapportera om förintelsens minnesdag. Men kanalen skriver på sin hemsida "Det har dock P4 Dalarna för avsikt att göra."
Orsaken är att det idag är 70 år sedan de sista fångarna befriades från koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.

Ingen från Svenska Motståndsrörelsen vill dock kommentera avspärrningen...
- Läs hela nyheten >>

Biluthyrarna säger upp avtal med STIM  
Som onair.nu tidigare berättat kräver STIM betalt av hyrbilsföretag för de bilar som hyrs ut och som har en radio som kan spela upp musik.
Den 22 december 2014 lämnade STIM in en stämningsansökan mot Fleetmanager Sweden AB i Malmö tingsrätt, som vägrat att betala. Men nu har även Biluthyrarna Sverige sagt upp sitt avtal med STIM och SAMI/IFPI och kommer fortsättningsvis inte att redovisa de fordon som har en radio till STIM.


Biluthyrarna ifrågasätter, mot bakgrund av den nordiska rättsutvecklingen, om det över huvud taget finns en skyldighet för biluthyrare att erlägga upphovsrättslig ersättning för radio i fordon i Sverige. Den norska överprövningsdomstolen, Lagmansretten i Oslo, har i en dom den 3 juni 2014 gjort en modern och pragmatisk tolkning av den norska upphovsrättslagen och menar att musik i uthyrningsfordon...
- Läs hela nyheten >>

Förundersökning mot Polisen för att bryta mot efterforskningsförbudet  
Justitiekanslern har inlett förundersökning mot att polisen gjort efterforskningar på en anonym uppgiftslämnare till Ekot, vilket är förbjudet enligt efterforskningsförbudet.

Strax före jul avslöjade Ekot på Sveriges Radio att polisen registrerat känslig uppgifter om tusentals misshandlade eller hotade kvinnor i ett internt register. Flera polischefer förnekade registret som enligt anonyma källor till Ekot skulle innehålla mängder med kränkande beskrivande kommentarer om kvinnorna. Nu har Justitiekanslern inlett en förundersökning mot polisen då misstankar om ett en po...
- Läs hela nyheten >>

Radio Sala igång igen  
Radio Sala gjorde sin första sändning 1987 på frekvensen 97,0. Dock har det varit tyst från närradion de senaste åren på grund av diverse lokalproblem. Nu har föreningen bakom radiostationen lyckats hyra ett litet kontorsrum som de nu börjat sända ifrån.


Ragge Jagero säger till tidningen Sala Allehanda att de letar efter en större och mer ändamålsenlig lokal där de kan sända från. Syftet är främst att få fart på närradion och man uppmanar lokala föreningar så som teater- och musikgrupper att höra av sig för att börja sända i radion.

Varje fredag kl 14-20 sänder Radio Sala 97,0 program som Country Box, 78-timmen, Radio Nord Revival, Ronny B Good...
- Läs hela nyheten >>

Gott Nytt Radioår!  
2014 blev ett händelserikt radioår.
Här summerar vi året som gått, lyfter på hatten för alla kreativa radiomänniskor som verkar i vårt land, och önskar Gott Nytt Radioår!


I 2013s elfte timma meddelades det att Micke Tornving lämnade Mix Megapols Superfemma, och in klev istället Emma Wiklund.

Vintern 2013-2014 var ett råttår i hela södra Sverige. Råttor hade invaderat SR-huset i Stockholm, och vi fick se en bild på Lotta Bromé där vi inte riktigt kunde avgöra om hon var vettskrämd eller hade intagit högsta stridsberedskap. Huruvida Cilla Benkö och Sveriges Radios...
- Läs hela nyheten >>

Radio i hyrbil = Upphovsrättsintrång  
STIM kräver betalt av hyrbilsföretag om bilen som hyrs har en radio som kan spela musik. Nu stäms ett hyrbilsföretag.


Som stöd åberopar STIM rättsfall där hotellägare får betala ersättning för att spela musik i lobbyn eller på sina rum. STIM har också slutet ett avtal med Biluthyrarna Sverige om att STIM ska fakturera 50 kronor per uthyrd bil med radio.

Företaget Fleetmanager anser däremot inte att de är skyldiga att betala. De hävdar att musik som spelas i bilarnas ljudsystem inte tillgängliggörs för allmänhe...
- Läs hela nyheten >>

Sport i Rockklassiker  
SBS Discovery-kanalen Rockklassiker startar en ny sportshow på helgerna den 10 januari. Detta i samarbete med TV-kanalen Eurosport.

Programmet "Rocksporten" kommer att sändas lördagar och söndagar kl 12-16 över alla Rockklassiker-frekvenser samt på radioplay.se

Tillsammans med Eurosport kommer man att sända nyheter från stora sportevenemang, snackisar, intervjuer och reportage med aktuella sportstjärnor.

Programledare kommer att bli Johan Kindmark, som närmast kommer från Sveriges Radio. Dessutom kommer Roberto Vacchi, v...
- Läs hela nyheten >>

Melodikrysset fälldes  
Granskningsnämnden vid Myndigheten för Radio och TV fäller ett inslag i Melodikrysset för Otillbörligt gynnande av kommersiellt intresse.

Det aktuella Melodikrysset sändes den 6 september i år direkt från Kulturhuset i Stockholm. Programledaren pratade med folk i publiken. Bl.a. om vad de skulle göra senare den dagen.
I ett samtal tipsade programledaren om Gröna Lund, Skansen och Junibacken, vilka alla är kommersiella anläggningar.

I sitt genmäle till anmälan skriver Sveriges Radio att omnämnandet skedde i förbifarten som ett ti...
- Läs hela nyheten >>

P1 - Dygnet runt  
Den 13 januari börjar P1 sända dygnet runt. Detta eftersom utsändningen av Sveriges taltidningar har flyttat till internet.

Ända sedan mitten av 80-talet har taltidningar för synsvaga personer distribuerats via Sveriges Radios P1-nät nattetid, 01.30-05.30. Därför har Sveriges Radio inte haft sändningstillstånd under denna tid.

Som mest fick ca 11.000 abonnenter över 70 taltidningar distribuerade som intalade tidningar via denna tjänst. Det är Myndigheten för Tillgängliga Medier som via ett statsanslag har adminsitre...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
2015-03-23
Årsrapport för nationell radiolyssning 2014
2015-03-05
Sveriges Radio i topp
2015-02-25
Till salu: 14 radiostationer
2015-02-05
Ny radiokanal i Stockholm
2015-02-04
P4 Skaraborg får ny chef
2015-01-28
Nils Horners misstänkta mördare gripen
2015-01-27
Nazister blockerade P4 Dalarnas entré
2015-01-20
Biluthyrarna säger upp avtal med STIM
2015-01-14
Förundersökning mot Polisen för att bryta mot efterforskningsförbudet
2015-01-05
Radio Sala igång igen
2014-12-31
Gott Nytt Radioår!
2014-12-30
Radio i hyrbil = Upphovsrättsintrång
2014-12-22
Sport i Rockklassiker
2014-12-19
Melodikrysset fälldes
2014-12-18
P1 - Dygnet runt
2014-12-15
30489975 kronor till arbetet mot HIV
2014-12-14
Bröllop i Musikhjälpen-buren
2014-12-12
NRJ och SBS tvingas bryta delar av annonssamarbete
2014-12-11
Kaj Kindvalls sista radioprogram
2014-12-11
Soran Ismail kvar i P3, trots nyval
2014-12-05
PTS varnar för olagliga hundspårsändare i jul
2014-12-03
Årets vintervärdar i P1
2014-12-02
SBS välkomnar digitalradioutredningen
2014-12-01
Rapport om den utökade reklamtiden
2014-12-01
"Stäng ner FM-bandet fortast möjligt"