TIPSA REDAKTIONEN: nyhetstips@onair.nu
Guldkanalen sa adjö till gamla studion  
Fr.o.m. nu går sändningarna i Guldkanalen från den f.d. brandstationen i Staffanstorp, och nu säger man adjö till de gamla studiolokalerna på Bragevägen som man har växt ur.


Att sända radio från en brandstation påminner mycket om Nile City, men det är inte bara i Killinggängets värld man gjorde det, utan nu även i Skåne. Den gamla brandstationen i Staffanstorp byggdes 1946. 2008 blev den till salu när en elfirma flyttade ut ur centrum.

14 personer är personalstyrkan i DB Media AB, som producerar bl.a. Guldkanalen, och verksamheten växer så det knakar. Därför var de...
- Läs hela nyheten >>

Måns Mosesson vann Stora Journalistpriset  
Måns Mosesson vann Stora Journalistpriset i kategorin "Årets berättare".

I tre program i P1 berättade Måns Mosesson om några av de väljare som tänkte lägga sin röst på Sverigedemokraterna i höstens riksdagsval.

Juryns motivering lyder "För att nyfiket och respektfullt ha lyssnat, och i rätt tid ställt rätt frågor, till det rädda Sverige."

- Jag hoppas att mina program kan öppna upp för en bredare och mer nyanserad diskussion kring vilke det är som nu har gjort...
- Läs hela nyheten >>

East FM sänder live från modemässan Attitude-Sthlm  
Det Östgötabaserade stationen East FM kommer att sända live från modemässan Attitude-Sthlm, som äger rum på Nackastrandsmässan 28-29 november.

Mässan kallar sig själv för "Sveriges viktigaste mässa för trendsättare inom mode, skönhet och livsstil", och pågår alltså fredag 28 november kl 11-19 och lördag 29 november kl 10-18 på Nackastrandsmässan i Stockholm.

Det blir modellsökning, singelsläpp och Webb-TV-sändningar från mässan.

Dessutom kommer East FM, som sänder från och över Östergötland att sända från Nackastrand bägge dagarna....
- Läs hela nyheten >>

SR-anställd avstängd för sexövergrepp  
En anställd på Sveriges Radio är avstängd från sitt arbete, misstänkt för sexövergrepp på en tonårspojke.

Sveriges Radio bekräftar för kvällstidningarna att en medarbetare har stängts av från sitt arbete, men vill inte ge ytterligare detaljer, t.ex. på vilken ort som sexövergreppen ska ha ägt rum. Man hänvisar till att det pågår en polisutredning, och att man därför inte vill ge ut detaljer.

Enligt Aftonbladet ska övergreppet ha skett nyligen i Sveriges Radios lokaler, där mannen ska ha tafsat på p...
- Läs hela nyheten >>

STIM: Radiotopplistor inte signifikant för musikanvändningen  
Som Onair tidigare har berättat har STIMs fördelning av medel till upphovsrättshavarna enbart baserats på vilka låtar som spelats i radio. Nu vill man hitta en träffsäkrare metod för smalare musikanvändare.

STIM har hittills använt spellistor från Sveriges Radio och med hjälp av den s.k. analogifördelningen fördelat pengar från andra musikanvändare till sina upphovsrättsinnehavare. Detta har gjort att smala artister inte har fått ta en liten eller ingen del av kakan när pengar från specialiserade närradio- och webbradiostationer har kommit in.

Flera stationer som brinner för en viss typ av musik, ...
- Läs hela nyheten >>

Ny podcast om relationer på Radioplay  
2013 gjordes podcasten "Ihop med Josefin" ihop med Martin Blix. Nu är Josefin Crafoord tillbaka i podvärlden, men med Quetzala Blanco från Nyheter24 vid sin sida.

Första avsnittet ligger redan ute på www.radioplay.se meddelar SBS Discovery Radio. (Se länk nedan).

Podden kommer att fokusera på relationer i olika former.
- Just relationer mellan oss och andra är ju det som huvudsakligen påverkar oss i vårt vardagliga liv varje dag, säger Josefin Crafoord.

Gästerna kommer att vara en salig blandning, men också lyssnarbrev kommer att st...
- Läs hela nyheten >>

Fler SR-frekvenser i Luleå  
Fr.o.m. 31 oktober kommer man att kunna lyssna på P1, P2 och P3 från Mjölkuddsbergets mast i Luleå. Den befintliga P4 Norrbotten-sändaren kommer också att få bättre utsändningskvalitet.

Sveriges Radio meddelar att de kommer att modernisera samtliga FM-sändningar i landet, vilket ska ge starkare sändningar och bättre ljudkvalitet.

Som en del i detta kommer man att komplettera Mjölkuddsbergets mast genom att lägga till P1, P2 och P3, samtidigt som man uppgraderar den befintliga P4 Norrbotten-sändaren.

De nya frekvenserna blir:
P1: 87.6 MHz
P2: 96.5 MHz
P3: 107.6 MHz
P4 No...
- Läs hela nyheten >>

Daytona delar ut Svenska Podradiopriset 2014  
Det finns en enorm kreativitet och ett myller av personliga uttryck i podradiovärlden, skriver byrån Daytona. För nionde året i rad delar man därför ut Svenska podradiopriset. Här är de nominerade.

Det är lyssnarna själva som utser vinnarna. Det gör man genom att gå in på länken nedan och rösta på den podradio som man tycker förtjänar pris i resp kategori.

Varje podcast är nominerad i två av kategorierna. Man röstar genom att ange sin epostadress, och sedan klickar på den länk som man får sig tillskickad.

Fram till den 26/10 kl 23.59.59 kan man rösta.

Här är de nominerade:

Bästa ...
- Läs hela nyheten >>

Arantxa Alvarez ny publikambassadör i Musikhjälpen  
I somras kunde man höra Arantxa Alvarez som programledare i Morgonpasset i P3. Nu blir hon publikambassadör i Musikhjälpen.

Musikhjälpens tema i år är kampen mot HIV. Arantxa Alvarez uppgift blir att peppa Sveriges ungdomar och fritidsgårdar att hjälpa till med insamlingen.
Med start idag, 22/10 kan den som vill anmäla sitt eget initiativ till insamling på musikhjälpen.se

– Det är en stor ära för mig att få jobba som ambassadör, som folkets röst, i Musikhjälpen det här året. Mitt främsta uppdrag är att få så mån...
- Läs hela nyheten >>

Anna Charlotta Gunnarsson nominerad till Augustpriset  
Anna Charlotta Gunnarsson som tidigare har arbetat på SR i olika omgångar, har nominerats till Augustpriset för sin bok "Popmusik rimmar på politik".

Anna Charlotta Gunnarsson har tidigare arbetat som reporter på SR Göteborg, både i P4 och P3. Hon har även arbetat på olika TV-kanaler.¨
Sedan 2009 sänds hennes UR-serie "Pop och politik" i P4 på somrarna.
2011 vann hon Stora Radiopriset i kategorin Årets musikprogram, och hon och hennes redaktion har även vunnit Ikarospriset.

Sedan en tid är hon också författare, och det är för sin bok "Popm...
- Läs hela nyheten >>

Fusk i Melodikrysset  
Med hjälp av appar som Shazam har flera personer lyckats lösa Meldodikrysset, skriver P3 Nyheter.

SR-programmet PP3 har upptäckt att de tre mest sökta låtarna i appen Shazam är låtar som har spelats i det senaste avsnittet av Meldodikrysset.
T.ex. har man sett att den senaste veckan har de flesta sökningarna från Sverige varit Cliff Richard, Elin Lanto och Herbert von Karajan med Berlinfilharmonikerna.

Appen används genom att lyssna av några sekunder av en låt som man hör på radion, i en b...
- Läs hela nyheten >>

Bulls Country Jukebox läggs ner  
Bulls Country Jukebox, som har producerats av Countrykanalen för sig själva och ett antal närradiostationer runt om i landet, läggs ner.

Detta meddelar Per Gyllingberg, producent för programmet idag.
Programmet har distribuerats till ett flertal närradiostationer runt om i landet:
Radio Tidaholm, Radio Falköping, Radio Nostalgi, Radio Wake up, Radio Sotenäs, Radio Skellefteå, Cityradion Gävle och närradion i Boden.

Anledningen är att tiden inte räcker till, och att man vill lägga mer krut på Countrykanalen Sweden.

- Tide...
- Läs hela nyheten >>

Avbrott på SR:s FM-sändare i Göteborg  
Ett avbrott på elförsörjningen i masten i Brudaremossen i Göteborg, orsakade ett 24 minuter långt avbrott på samtliga FM-sändningar över Göteborg.

Avbrotten startade kl 13.20 under tisdagen. Även reservkraftmatningen ska ha fallerat, uppger Sveriges Radio. Det är ännu oklart varför de olika kraftmatningssystemen har fallit ifrån, vilket nu ska utredas.

Även SVT:s sändningar samt närradiostationer och en del andra radiobaserade system som finns i mastanläggningen slogs ut. Likaså slavsändare som får sin matning från Brudaremossen.

Sveri...
- Läs hela nyheten >>

NRO vill ha långsammare övergång till digitalradio  
Närradions Riksorganisation, NRO, vill se att FM-radion lever kvar parallellt med den digitala radion, under en längre tid. Detta för att den äldre befolkningen ska få längre tid på sig att anpassa sig och sin teknik.

Man hänvisar till en studie som gjorts vid Högskolan i Skövde, "När mormors resa blir digital", och som Sveriges Radio Skaraborg berättade om i lördags. I studien exemplifierar man med bussresor där tidtabeller blir digitala, men pekar samtidigt i stort på att digitaliseringen av vårt samhälle begränsar den äldre befolkningens möjlighet till samhällsservice.

- Ju sämre man är på de digitala...
- Läs hela nyheten >>

Eskilstunabor får lättare att lyssna på P4 Sörmland  
Med en förlängning av Teracoms Hällbergamast ska boende i och omkring Eskilstuna få det lättare att lyssna på P4 Sörmland.

Masten, som höjs genom en påmontering av extra fackverksmoduler, ska höjas från 65 till 105 meter. Det gör att ca 10.000 fler lyssnare i och omkring Eskilstuna kommer att kunna lyssna på P4 Sörmland, istället för att behöva lyssna på P4 Västmanland.

Med hjälp av helikoptrar har man lyft på fler moduler i dagarna. Den 1 november ska monteringen av antennerna vara på plats, intrimmade och klara f...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
2014-11-22
Guldkanalen sa adjö till gamla studion
2014-11-20
Måns Mosesson vann Stora Journalistpriset
2014-11-13
East FM sänder live från modemässan Attitude-Sthlm
2014-11-13
SR-anställd avstängd för sexövergrepp
2014-11-07
STIM: Radiotopplistor inte signifikant för musikanvändningen
2014-11-07
Ny podcast om relationer på Radioplay
2014-10-30
Fler SR-frekvenser i Luleå
2014-10-24
Daytona delar ut Svenska Podradiopriset 2014
2014-10-22
Arantxa Alvarez ny publikambassadör i Musikhjälpen
2014-10-20
Anna Charlotta Gunnarsson nominerad till Augustpriset
2014-10-20
Fusk i Melodikrysset
2014-10-16
Bulls Country Jukebox läggs ner
2014-10-14
Avbrott på SR:s FM-sändare i Göteborg
2014-10-12
NRO vill ha långsammare övergång till digitalradio
2014-10-07
Eskilstunabor får lättare att lyssna på P4 Sörmland
2014-10-05
TV-bönderna som poddradio
2014-10-02
25 nya tillstånd till digital kommersiell radio
2014-09-30
SR Göteborg anmäld för uppmuntran till våld
2014-09-18
Vinnare av Stora Radiopriset 2014
2014-09-15
Frianden från Granskningsnämnden
2014-09-02
Radioprofil sparkas från P4 Jönköping
2014-09-02
Riksrevisionen granskar digitalradion
2014-09-01
Radio 88 Partille med ny hemsida
2014-08-30
Kakan Hermansson hetsade mot polisen
2014-08-27
EventFM läggs ner